OD EVANGELISTIČKE SUPERZVEZDE DO OSUMNJIČENE ZA UBISTVO: Da li je kongresmenka iz favele ubila svog usvojenog sina-supruga?
Foto: Profimedia

crna udovica

OD EVANGELISTIČKE SUPERZVEZDE DO OSUMNJIČENE ZA UBISTVO: Da li je kongresmenka iz favele ubila svog usvojenog sina-supruga?

Planeta -

Flordeli do Santos de Suza odrasla je u faveli Rija de Žaneira, usvojila 50 dece, postala uspešna gospel pevačica i kongresmenka. A sada joj se sudi za ubistvo supruga.

Kada se 1. januara 2019. Flordeli ukrcala u predsednički avion, u Brazilu je počinjala nova era. Ultradesničarski, religiozni nacionalista Žair Bolsonaro trebalo je da položi predsedničku zakletvu a ona, crna gospel pevačica iz jedne od najnasilnijih i najsiromašnijih favela Rija upravo je dobila mesto u parlamentu.

Sa 57, bila je verski vođa i borac za pravdu, cenjena i poštovana kao neko ko je smeo da se sušrotstavi najopasnijim kriminalcima u gradu, žena koja je spasila desetine dece siromaštva i kriminala. Bila je na ćelu evangelističkog carstva sa devet crkava, a sada je postala i političarka.

Pored nje je bio njen suprug i menadžer, 16 godina mlađi propovednik Anderson do Karmo de Suza. Njih dvoje bili su najpoznatiji propovednici u Brazilu. Hiljade ljudi okupljalo se svake nedelje u njenim crkvama kako bi je slušali kako peva crkvene pesme i propoveda. Suvenirnice u njenim crkvama bile su pune belih šolja za kafu sa njenom slikom i porukom "Čudo te čeka".

Flordeli nije bila poznata samo po harizmatičnim propovedima. Prethodne četiri decenije, oko nje se okupila neobična porodica. Uz troje biološke dece, zvanično i nezvanično je usvojila desetine drugih. Tačan broj se ne zna, ali se najčešće pominje broj od 55. Njen suprug je bio jedan od njenih usvojenika, momak koji se sa 15 godina pojavio na njenom pragu i nikada nije ostao.

A onda, nekoliko meseci po prijemu u kongres, sve se raspalo. 16. juna, kako je ispričala sama Flordeli, ona i suprug su otišli na romantičnu šetnju po Kopakabani i na povratku kući su stali uz put da vode ljubav u kolima. Kada su stigli kući u Niteroi, grad preko puta Rija, ona je otišla na spavanje a Anderson je ostao u garaži. Nekoliko trenutaka kasnije je upucan.

Dvojica njenih sinova su ga odvezla u bolnicu gde je proglašen mrtvim. Novinarima je uplakana Flordeli rekla da je njen suprug žrtva pljačkaša i da je poginuo braneći porodicu. Nekoliko sati kasnije, policija je uhapsila njenog biološkog sina, 38-godišnjeg Flavija i usvojenog sina Lukasa (18). Flavio je priznao da je ubio Andersona.

Narednih dana počele su da kruže priče kako je pastor pronađen polugo i upucan u međunožje. Bilo je priča o o svingerskim žurkama. Onda je usledila bomba - Flordeli je osumnjičena da je organizovala njegovo ubistvo.

Godinu dana kasnije, u avgustu 2020. i zvanično je optužena za organizovanje ubistva supruga. Nekoliko njene dece i unuka su takođe optuženi.Zahvaljujući poslaničkom imunitetu, Flordeli je izbegla zatvor ali je morala da nosi nanogvicu koju je krila ispod dugih suknji.

Njen advokat Anderson Rolemberg je tvrdio da je njegova klijentkinja "100 posto nevina". Uprkos pažnji i resursima uloženim u istragu, slučaj je i dalje ostao misterija.

Ko je Flordeli?

Flordeli je rođena u faveli Haserežino, jednoj od najvećih u Riju. Prvi stanovnici su prema predanju bili odbegli roboci koji su tu podigli svoje straćare krajem 19. veka. Sa godinama, naselje je poraslo u dom za više od 60.000 duša.

Kada je Flordeli rođena 1961. godine, u Brazilu su se dogodile dve revolucije - duhovna i kriminalna - koje su oblikovale celu zemlju. Uz sambu i afrobazilske religije, favela je sada prihvatila hrišćanstvo i to protestantsku verziju.

Majka Flordeli pridružila se crkvi Skupine božje koju su pola veka ranije uspostavili švedski evangelisti. Pastori su propovedali siromašnim porodicama da uz veru mogu odmah da promene svoj život, skinu decu sa droge, nateraju muževe da prestanu da piju, pomognu ženama da uštede neki dinar. Uz to, bila je dozvoljena muzika i ples.

Kada je Flordeli imala 15 njen otac je poginuo u saobraćajnoj nesreći i ona i njena majka su pristupile evangelistima. Majka je počela da organizuje redovne molitve u njihovoj siromašnoj kući da bi kasnije sa ćerkom otvorila "kiosk crkvu" a njihova pastva je počela da raste.

Sa porastom njihove pastve rasla je i moć lokalnih gangstera. Pred kraj 1980ih kokain i automatsko oružje su preplavili favele a stopa ubistava je bila među najvišim na svetu. Do sredine 1990ih borba za prevlast u favelama se intenzivirala. Flordeli, tada u 30im, je počela da okuplja decu oko sebe kako bi ih spasila smrti, droge, prostitucije i kriminala. Šetala je mračnim ulicama kako bi pronašla mlade gangstere i preobratila ih

"Svi su mislili da sal luda. Ali je moja želja da nešto uradim uvek bila jača od zdravog razuma", rekla je ona Gardijanu.

Njena porodica je rasla. Jedan od mladića koji je potržaio utočište kod nje je bio i Anderson do Karmo de Suza koji je jedno kratko vreme bio u vezi sa Flordelinom ćerkom Simon.

Anderson je imao 15 godina kada je došao kod Flordeli. Ona 31. Iako su drugi usvojenici govorili da je par odmah ušao u strasnu vezu, Flordeli tvrdi da je veza počela tek kada je on napunio 18.

Do sredine 1990ih u maloj kuči je bilo gotovo 50 dece. Novinari su počeli da pristižu, željni priče od tridesetogodišnjoj ženi sa gotovo 50 dece.

"Bilo je čudno jer je ona bila mlada, lepa žena sa toliko mnogo dece", rekla je Prisila Brandao koja je uradila priču o Flordeli za TV Globo. Brandao je pričala o mirisu trulog voća koje je Flordeli dobijala od prodavaca na pijaci ali i o osećaju zajedništva i ljubavi.

Publicitet, iako je doneo i pažnju socijalnih službi, ipak je pomogao Flordeli. Ona i njen sada već suprug Anderson su gostovali na televizijama gde su slavljeni kao heroji. Počeli su da se javljaju i bogati dobrotvori. Kružile su priče o hrabroj ženi koja je bukvalno otimala decu iz ruku gangstera i molila se za njihove duše.

Marko Antonio Feraz, modni fotograf, odlučio je da je njegova misija da pomogne Flordeli. Zahvaljujući kontaktima, obezbedio joj je novac, hranu za decu ali i luksuzne stvari poput Diorovih tašni, odeće i obuće. Snimio je i film o njoj 2009. koji joj je pomogao da dobije ugovor sa jednom od vodećih gospel muzičkih kompanija MM Mjuzik.

Narednih 10 godina, Flordeli (koja inače voli da govori o sebi u trećem licu) je snimila pet albuma i privukla ogromnu masu obožavalaca. Sa pastorom Andersonom proputovala je svet.

Sa slavom, došla je i ideja o tome da može da postane političarka. Pridružila se takozvanom Biblijskom kružiku i krenula u maratonska crkvena pojavljivanja u nadi da će prikupiti glasove. Isplatilo joj se. Dobila je 196.959 glasova vernika i mesto u predstavničkom domu gde je predstavljala Rio de Žaneiro.

Bolsonarova administracija, čiju je konzervativnu politiku podržavalo čak 70 posto evangelista, ju je dočelaka širom raširenih ruku. Doručkovala je sa prvom damom, družila se sa političarima.

Njena deca kažu da se tada nešto promenilo. Postala je uobražena, a njen uspeh je udario i Andersonu u glavu. "On nije bio svetac", rekao je Feraz. "Uživao je u moći i bogatstvu", dodao je.

Onda su se pojavile priče o razgovoru Flordeli i njene ćerke Simone koja joj je rekla "Mama, sada si kongresmenka, ne treba ti više", na šta joj je Flordeli rekla "Neće preživeti ovu godinu".

Šef policije Alan Duarte koji je vodio istragu smatra da Andersonovo ubistvo tada već bilo isplanirano. "Ona je hladna, proračunata i lukava", rekao je on. Gotovo 10 godina istražujem ubistva, vodio sam 1000 istraga koje su mahom bile povezane sa ratom narko dilera, policije i paravojnih bandi, ali je ovo prvi put da nailazim na porodičnu organizaciju čiji je jedini cilj da ubiju jednog svog člana, rekao je Duarte. "Flordeli je psihopata", rekao je on.

Istraga je otkrila da je porodica najpre pokušala da unajmi plaćenog ubicu, potom da otruju Andersona da bi na kraju, pošto im planovi nisu pošli za rukom, odlučili da ga sami ubiju.

Krajem 2020. Flordeli i drugi optuženi su se pojavili na više saslušanja koja su medijski bila pomno praćena. Flordeli je konstantno insistirala na svojoj nevinosti.

Često je na saslušanjima držala ruke skrušeno skrštene u krilu ili je gledala u nebesa kao da se moli. Njena slava i harizma su se i dalje probijale kroz masku ožalošćene supruge. Savršeno manikirani nokti, haljine i crne štikle, čak i glas kada bi odgovarala na optužbe. "Optužena sam da sam ubila muža zbog moći i novca. Ali kakve moći? Kog novca?", pitala je svojim propovedničkim glasom pevačice.

Iako stanovništvo njene favele koja je sada potpuno uronila u nasilje nerado pričaju o svojoj posrnuloj zvezdi ima i onih koji je i dalje obožavaju.

"Bože koliko se ta žena borila i koliko je propatila. Sjajne stvari je uradila ovde i to Bog neće zaboraviti", rekla je još jedna favela propovednica, Norma Bastos. Bastos je nekada bila član bande. Zvali su je Tetka Norma i krijumčarila je oružje između favela. Volela je viski i vodila ilegalni bar. Sina joj je ubila policija prilikom jedne krijumčarske ture. Kaže da joj je Flordeli promenila život.

Iako Flordeli ima i dalje mnogo pristalica, neka njena deca su počela da joj okreću leđa. Jedan od njih je i Vagner koji je ispričao kako je život u njenoj porodici bio poput kulta. Flordeli im je svima davala biblijska imena, izvodila čudne rituale sa lutkama i lubenicama i šećerom i medom, bacala čini da privuče dobročinitelje.

"Sada mi sve to deluje potpuno sumanuto ali samtada, kao dete, verovao da sam anđeo, božansko dete poslato na Zemlju da joj pomogne da sprovede svoju misiju", rekao je on.

Grob gde je Anderson sahranjen je pust. Grobari kažu da je napušten od sahrane i da niko nikada nije došao da ga obiđe.

U aprilu ove godine, Flordeli je pokušala da se umili medijama i ispriča im svoju stranu priče. Pozvala je i Gardijanovog novinara i primila ga je u svom domu, okružena decom i pričala mu istu priču o tome kako joj je smešteno i kako je nevina.

Ispričala je da je žrtva mizogene i rasističke zavere neprijatelja. "Flordeli iz favele je stala mnogima na žulj. I sada pokušavaju da je unište", rekla je ona. Na Vagnerove optužbe da je vodila kult, odgovorila je da je to njegov pokušaj da joj preuzme carstvo.

A onda je objasnila da su njena deca imala motiv za ubistvo. Navodno je Anderson zlostavljao Simonu i njena braća su odlućila da ga ubiju. Simona je prvi put optužnicu za zlostavljanje iznela na pola suđenja. Onda se na to nadovezao Flordelin advokat tvrdeći da nije bilo nikakvog plana i da "majka ne može da bude kriva za kriminalno delo koje njeno dete uradi".

Ubrzo posle intervjua, sud je optužio Flordeli za ubistvo, uključujući i njeno troje biološke dece Flavija, Simonu i Adrijana, unutu Rajen i usvojenu ćerku Marsi. Ako b bude osuđena, mogla bi da dobije 30 godina zatvora. Poslanički imunitet joj je ukinut.

Biće to mračan epilog priče koja već godinama fascinira Brazilce. Iako mnogi smatraju da je humanitarni krstaški pohod Flordeli bio samo fasada i da je ona bila samo željna novca i moći, postoje i oni kojima je ona ipak pomogla. Jedna od njih je i Tetka Norma.

"Ona je ratnica i ja sam ratnica", kaže Norma.

U međuvremenu, talas nasilja se nastavlja. Krajem maja, specijalne snage policije upale su u Hasarežino i nakon što je jedan agent ubijen, otvorile su vatru na lokalne kriminalce i ubile 27 ljudi, uključujući i one koji su pokušali da se predaju. Većina su bili 20-godišnjaci. Bila je to najsmrtonosnija racija u istoriji grada.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track