KRAJ ZA NETANIJAHUA POSLE 15 GODINA NA VLASTI! IZGLASANA VLADA: Evo ko je Naftali Benet, novi premijer Izraela VIDEO
Foto: EPA/Abir Sultan

smena na tronu

KRAJ ZA NETANIJAHUA POSLE 15 GODINA NA VLASTI! IZGLASANA VLADA: Evo ko je Naftali Benet, novi premijer Izraela VIDEO

Planeta -

Izraelski parlament Kneset izglasao je poverenje novoj vladi čime je okončana dugogodišnja vladavina premijera Benjamina Netanijahua, koja je trajala uzastopno 12, a ukupno 15 godina. Novi premijer Naftali Benet je položio zakletvu.

Netanijahuov rival, postao je premijer u rotacionoj vladi koju čine partije centra, desnice i levice, te jedna islamska arapska stranka. Benet će zameniti Netanijahua do 2023. godine, kada će palicu preuzeti Jair Lapid, ukoliko održe koaliciju na okupu do tada.

Jair Lapid
Jair Lapid foto: EPA/ ABIR SULTAN

Očekuje se da će Netanijahu biti lider opozicije.

Benet (49) je milioner, bivši tehnološki preduzetnik, a predvodi stranku Jamina (Desno) koja poziva na aneksiju delova okupirane Zapadne obale.

Benjamin Netanijahu
foto: EPA/ABIR SULTAN

Nosi kipu, malu kapu kojom religiozni Jevreji pokrivaju teme, govori odlično američki engleski i njegov odnos prema ekononomiji je ultraliberalan, a prema Iranu zauzima čvrst stav.

On deli Netanjahuovu ideologiju i ušao je u politiku kao njegov saradnik, ali mu se u proteklim godinama sve više suprotstavljao.

Posle nedavno okončanog krvavog sukoba palestinskih ekstremista iz pojasa Gaze i izraelske vojske Benet je konačno pristao da se pridruži Jairu Lapidu, lideru stranke centra Ima budućnosti (Ješ atid) u koaliciji, kako bi svrgnuli Netanjahua, koji je na vlasti 12 godina uzastopno, a prethodni mandat mu je trajao tri godine.

Benet, bivši komandos, sin je Jevreja rođenih u SAD, živi u centralnom delu Izraela u gradu Ranani, a u politiku je ušao 2005. godine pošto je prodao svoju start ap firmu za 145 miliona dolara.

Naredne godine postao je šef Netanijahuovog kabineta, u vreme dok je Netanjahu bio u opoziciji.

Pet godina kasnije izabran je za predsedavajućeg Saveta Ješa koji lobira u korist jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali.

Izrael, Naftali Benet
foto: EPA/ ABIR SULTAN

Od 2012. predvodio je nacionalno versku partiju Jevrejski dom i doprineo njenom jačanju izmedju ostalog dajući zapaljive izjave o Palestincima.

Naredne godine je rekao da bi palestinske "teroriste trebalo ubiti, ne osloboditi".

On takođe tvrdi da Zapadna obala nije pod okupacijom jer tamo "nikada nije bilo palestinske države" i da izraelsko palestinski sukob ne može biti rešen već mora da se trpi "kao komad šrapnela u zadnjici".

Izrael, Naftali Benet
foto: EPA/ ABIR SULTAN

U Netanijahuovoj vladi Benet je bio ministar odbrane, ekonomije i obrazovanja.

Svoju partiju je preimenovao 2018. godine i bio deo Netanijahuove koalicije koja je iste godine propala.

Međutim, prošle godine u maju nije pozvan u Netanijahuovu vladu jedinstva, što se smatralo odrazom premijerovog nepoštovanja uprkos zajedničkoj ideologiji.

Tokom pandemije korona virusa 2020. Benet se usredsredio na zdravstvenu krizu nastojeći da spreči širenje kovida-19 i pomogne ekonomiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track