SVAKI PUT KADA OSTANEM SAMA SA MUŠKARCEM PLAŠIM SE Prostitutke u Avganistanu ne vide izlaz iz agonije u kojoj se nalaze
Foto: Profimedia

nemaju alternativu

SVAKI PUT KADA OSTANEM SAMA SA MUŠKARCEM PLAŠIM SE Prostitutke u Avganistanu ne vide izlaz iz agonije u kojoj se nalaze

Planeta -

Decenije ratovanja i siromaštva naterale su Avganistance na riskantne dvostruke živote.

Kada je Zainab srela svog prvog klijenta pre skoro dve godine, bila je pijana i drogirana. Nikada nije ranije nije pipnula alkohol, ali joj je rečeno da je bolje da bude nesvesna. Uplašena, ona se složila.

Muškarac je otišao, a kada se, tada kao 18-godišnjakinja probudila, svaki deo tela ju je boleo, osećala je sram i kajanje.

Prema njenim rečima, sada, ona nema drugu alternativu, već da prodaje svoje telo.

U Avganistanu, prostitucija je ilegalna. Međutim, zbog rata u toj zemlji i široko rasprostranjenog siromaštva, brojni muškarci i žene vide prostituciju kao jedinu opciju za egzistenciju, a ono što ih zabrinjava je rizik od zatvorske kazne ako budu uhvaćeni.

Kako navodi portparolka ministarstva za ženska prava, siromaštvo i nizak stepen obrazovanja ljudi su glavni razlozi zbog kojih se žene odlučuju na prostituciju.

-Postoji i manjak seksulanog obrazovanja, pogotovo kod mlađih žena. Često, one na prevaru bivaju ubačene u taj bizni, rekla je ona.

Nekoliko neprofitnih porganizacija u Avganistanu potvrdilo je da ima ''na hiljade'' seksualnih radnika u Kabulu.

Muškarci i žene koji se prostituišu to rade u kućama svojih prijatelja, kafićima i kozmetičkim salonima, piše Guardian.

Mlada devojka Zainab morala je da brine o svojih petoro mlađih braća i sestara nakon smrti oca, napustila je školu i zaposlila se kao kućna pomoćnica.

Kada se razboleo njen mlađi brat i kada mu je bila potrebna bolnička nega i lekovi, tražila je da joj poslodavac plati unapred. Međutim, on joj je rekao da nema novca da joj plati, ali da može da joj dovede muškarca.

-Ti si devica, mogla bi da zaradiš mnogo novca, rekao joj je on.

I tako je Zainab otkrila podzemlje prostitucije u koje ju je gurnuo njen poslodavac.

Sada, ona ima 20 godina i ima dve ili tri mušterije nedeljno, a zarađuje po 18 funti (oko 23 evra) po mušteriji.

- Imala sam 13 godina kada mi je umro otac, majka mi je bila dugo bolesna i kao najstarija preuzela sma odgovornost za moju porodicu. Počela sam da radim kao kućna pomoćnica, ali novca nikad dosta, rekla je ona.

Zamotana u burku, Zainab se složila da bude intervjuisana samo pod jednim uslovom - bez fotografija, prezimena, kao i bez imena kraja u kom radi.

- Većina muškaraca je mlada, između 25 i 30 godina, i većina njih je oženjena. Oni poznaju mog poslodavca i preko njega zakazuju sastanke. Neki muškarci traže da biraju između nekoliko devojaka, rekla je ona novinaru, stalno napominjući kako mrzi to što radi.

Ističe da nekima treba 10, a nekima 20 minuta, kao i da neki koriste zaštitu, a neki ne.

Napominje i da njen poslodavac insistira da redovno uzima inekcije kako bi izbegla trudnoću, ali da je ona zabrinuta za polne bolesti.

- Svaki put kada sam sama sa muškarcem u sobi ja se plašim, kaže Zainab.

Ni prijatelji ni porodica ne znaju čime se bavi i kako zarađuje. Zainab im je rekla da još uvek radi kao kućna pomoćnica.

Heder Bar, zamenica direktora za prava žena u HRW-u kaže da je mnogo žena prinuđeno da se prostituiše jer im je to jedina opcija da prežive.

- To pokazuje veliki neuspeh kod Vlade Avganistana što se zaštite ženskih prava tiče, rekla je ona.

Zainab je rekla da je videla i druge žene u kući njenog poslodavca, ali da nikada nije razgovarala sa njima jer se previše stidi toga što radi.

Džavid (nije mu pravo ime) je 28-godišnji muškarac koji je oženjen i ima tri sina, on je ispričao da vodi dvostruki život i da njegova porodica nije upoznata sa poslom kojim se bavi.

- Shvatio sam da mnogi muškarci žele da spavaju sa mnom a meni je bio potreban novac, rekao je on i dodao da ima klijente, ali da ima prijatelje sa kojima je odlučio da ima seks.

Novca, kako napominje, ima dovoljno kako bi svojoj deci obezbedio hranu i školovanje.

Oboje i Džavid i Zainab kažu da ne vide izlaz iz svoje trenutne situacije.

Kurir.rs/Č.N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja