PUTIN OTVORIO DUŠU ZA AMERIČKE MEDIJE: Ruski predsednik otkrio šta misli o Navaljnom, Bajdenu, Trampu, optužbama SAD... VIDEO
Foto: Youtube/NBC News

direktno

PUTIN OTVORIO DUŠU ZA AMERIČKE MEDIJE: Ruski predsednik otkrio šta misli o Navaljnom, Bajdenu, Trampu, optužbama SAD... VIDEO

Planeta -

U retkom intervjuu za NBC Njuz, ruski predsednik Vladimir Putin se nasmejao optužbi da je on "ubica", priznajući da Džo Bajden kao karijerni političar ima neke prednosti i porekao da sarađuje sa Iranom na udaru na SAD.

Putin i Bajden trebalo bi da se sastanu u sredu, obeležavajući njihov prvi razgovor licem u lice otkako je američki predsednik stupio na dužnost. Događa se usred eskalirajućih tenzija koje su odnose između dve zemlje dovele do primetno niske tačke, a očekuje se da će se sastanak dotaknuti brojnih tema, uključujući zatvorsku kaznu Alekseja Navaljnog, glavnog Putinovog političkog rivala.

Tokom 90-minutnog intervjua sa Putinom, novinar NBC Njuza pitao je ruskog lidera sa najdužim stažem još od Josifa Staljina o stanju neslaganja u njegovoj zemlji, sukobu sa SAD i njegovim razmišljanjima o Navaljnom. Intervju je objavljen delimično u petak, a delom u ponedeljak, a ovo su 5 glavnih tačaka razgovora.

Na pitanje da li bi se Putin obavezao da će Navaljni živ napustiti zatvor, ruski predsednik nije dao takvo obećanje i rekao da ga "ne zanima" šta ljudi misle o njegovom odbijanju.

"Polazim od pretpostavke da će se na osobu koju ste spomenuli primeniti iste mere, ni na koji način lošije od bilo koga drugog ko se slučajno nađe u zatvoru", rekao je Putin.

Navaljni se vratio u Rusiju u januaru, pet meseci nakon što je otrovan, incident koji je povezao sa Putinom. U zatvoru je od januara i prošle nedelje, ruski sud je smatrao da su njegove organizacije "ekstremističke", čineći one vezane za organizacije nesposobnim da se kandiduju za javne funkcije uoči predstojećih parlamentarnih izbora.

Bajden ima "svaku nameru" da potegne potanje Navaljnog i zatvorenih disidentata tokom sastanka sa Putinom, a Navaljnov tretman u zatvoru izazvao je zabrinutost širom sveta.

Kada su mu rekli da je represija protiv Navaljnog i njegovih kolega učinila da se svetu učini da neslaganje u Rusiji nije prihvatljivo, Putin je rekao da na to gleda "potpuno drugačije".

O tome da sam "ubica": "To nije nešto oko čega se ni najmanje brinem".

Potencijalni rascep u odnosima sa Putinom iazvala je Bajdenova izjava da je ruski lider "ubica". Putin je to video smešnim i ismejao se kao nešto što upravo dolazi sa teritorijom predsednika, tokom intervjua sa Simonsom.

"Čuo sam na desetine optužbi", rekao je Putin. "To nije nešto zbog čega se najmanje brinem."

Putin je dodao da se "navikao" na napade iz "sa svih strana" i pod "svim vrstama izgovora i razloga". "Ništa me ne iznenađuje", dodao je Putin, nazvavši oštru retoriku "izrazom sveukupne američke kulture".

O Bajdenu: "... neće biti impulsivnih odluka prema trenutnom predsedniku SAD ..."

Putin je priznao da se Bajden "radikalno razlikuje" od bivšeg predsednika Donalda Trampa po tome što je "čovek od karijere". Ukazao je na Bajdenov skoro 40-godišnji mandat u Senatu i vreme koje je obavljao kao potpredsednik pre preuzimanja Ovalne kancelarije.

"Drugačija vrsta osobe i moja je velika nada da da, da postoje neke prednosti, neki nedostaci, ali neće impulsivnih odluka prema trenutnom predsedniku SAD", rekao je Putin.

O Trampu: "... izvanredan pojedinac ..."

Vladimir Putin, Donald Tramp
foto: AP, Profimedia

Za razliku od Bajdena, Putin je rekao da Tramp nije bio ključni politički igrač pre nego što je postao predsednik i Putin je nastavio da hvali bivšeg predsednika SAD.

"Verujem da je bivši predsednik SAD, Tramp izvanredan pojedinac, talentovana osoba, inače ne bi postao predsednik SAD", rekao je Putin. "On je živopisna ličnost.

O Rusiji koja pomaže Iranu u ciljanju američkih trupa: "To su samo lažne vesti ..."

Putin je negirao izveštaj Vašington Post-a koji kaže da se Rusija priprema da pošalje Iranu napredni satelit koji će poboljšati njegove špijunske mogućnosti, dajući mu potencijal za praćenje vojnih ciljeva na Bliskom istoku.

"To su samo lažne vesti. U najmanju ruku ne znam ništa o ovakvim stvarima", rekao je Putin. "To je samo glupo smeće".

Kurir.rs/Newsweek.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track