Najnovije vesti

AMERI SEDE NA TEMPIRANOJ BOMBI: Šok izveštaj Dojče banke o stanju ekonomije SAD! Evo kada se očekuje eksplozija! VIDEO
Foto: Profimedia

drama

AMERI SEDE NA TEMPIRANOJ BOMBI: Šok izveštaj Dojče banke o stanju ekonomije SAD! Evo kada se očekuje eksplozija! VIDEO

Planeta

Najveći zajmodavac u Nemačkoj upozorio je da će nivo novca bez presedana ubrizgan u ekonomiju SAD otklanjanjem strahova od inflacije dovesti do nepodnošljivih ekonomskih poteškoća, ako ne u bliskoj budućnosti onda 2023. godine i kasnije.

Izveštaj ukazuje na američki monetarni podsticaj koji oduzima dah i koji je navodno uporediv sa onim viđenim oko Drugog svetskog rata.

"Tada su američki deficiti ostali između 15-30 odsto tokom četiri godine. Iako postoje mnoge značajne razlike između pandemije i Drugog svetskog rata, primetili smo da je godišnja inflacija iznosila 8,4%, 14,6% i 7,7% 1946, 1947, odnosno 1948, nakon normalizacije ekonomije i puštanja nagomilane tražnje", kažu u Dojče banci.

Štaviše, stručnjaci predviđaju strašne posledice novog okvira Federalnih rezervi koji podržava tolerisanje veće inflacije u korist potpunog oporavka ekonomije zemlje nakon pada usled pandemije Covid-19.

"Kašnjenje će rezultirati većim poremećajima u ekonomskoj i finansijskoj aktivnosti nego što bi to bio slučaj da je FED sada nešto preduzeo", napisali su Dojče Ekonomists u prvom izveštaju nove serije pod nazivom "Inflacija: makro priča ove decenije".

"Zauzvrat, ovo bi moglo stvoriti značajnu recesiju i pokrenuti lanac finansijskih poteškoća širom sveta, posebno na tržištima u razvoju", dodaje se u izveštaju.

Prema analitičarima banke, zanemarivanje inflacije ostavlja globalne ekonomije "da sede na tempiranoj bombi".

Kurir.rs/Logično.com

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja