TAJNI ŽIVOT VLADIMIRA PUTINA: Vanbračne ćerke, misteriozne ljubavnice, bogatstvo koje se meri milijardama i otrovani protivnici
Foto: EPA/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN

veliki vlad

TAJNI ŽIVOT VLADIMIRA PUTINA: Vanbračne ćerke, misteriozne ljubavnice, bogatstvo koje se meri milijardama i otrovani protivnici

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se danas sa američkim liderom Džoom Bajdenom. Sa bogatstvom od 220 milijardi dolara, tajnim ćerkama i čvrstim vezama sa KGB-om, ruski lider je jedan od najmisterioznijih političara danas.

Sastanak sa američkim predsednikom biće napet i intenzivan - naročito nakon što je Bajden nazvao Putina "ubicom", ali niko ne očekuje previše od susreta dvojice lidera. Iako teme sastanka nisu poznate, pretpostavlja se da će biti reči o mešanju Rusije u američke izbore, sajber napadima i vojnim tenzijama sa Ukrajinom.

Putinov raskošan život, mutna prošlost i despotski karakter su u oštroj suprotnosti sa Bajdenom koga mnogi smatraju pomalo nezgrapnim "čikom" američke politike, piše britanski tabloid San.

Vladimir je već označio Bajdena kao "karijernog političara" sa "holivudskim" pokušajima da deluje kao "mačo" tip.

Dok ruski lider voli da pozira bez košulje, u lovu ili dok trenira džudo, Bajdenova fotografisanja su puna sladoleda i pasa, piše San i dodaje da se iza Putinove mačo persone krije mutan novac i nivoi vlasti od kojih bi i najgori zlikovac u nekom filmu o Džejmsu Bondu pocrveneo.

Vladimir Putin, Sibir, odmor
foto: EPA/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

Njegovi neprijatelji često umiru ili jedva prežive atentate, a opozicioni aktivisti procenjuju da je Putin "težak" 160 milijardi funti i da je vlasnik flotile automobila, jahti i tajnih palata. Ako je ova tvrdnja tačna, piše San, to bi značilo da je Putin najbogatiji čovek na planeti, bogatiji od Ilona Maska i Džefa Bezosa.

Bogatstvo

U javnosti, Putin umanjuje svoje bogatstvo i tvrdi da živi od relativno skromne državne plate od oko 100.000 funti. Procenjuje se da "karijerni političar" Bajden ima oko 6,3 miliona funti što je oko 0,0004 procenta Putinovog bogatstvo.

Kritičar Boris Nemcov sastavio je dosije o Putinu u kome navodi da ruski lider ima četiri jahte sakrivene po Rusiji, kao i 43 aviona, 7.000 automobila i 15 helikoptera, uključujući i jednog Iljušina i zlatnu vece šolju vrednu 50.000 funti. Nemcov dalje navodi da ruski lider ima kolekciju satova vrednu 500.000 funti sa jednim primerkom koji je vredan čak 300.000 funti.

Jedna od njegovih najraskošnijih vila je palata Gelendžik na Crnom moru vredna milijardu funti koja, piše San, ima čak i šipku za striptizete.

Žene

Putin će svoje bogatstvo ostaviti svojoj porodici uključujući i ljubavnice i tajne ćerke. Veruje se da njegovim bogatstvom upravlja milijarder Juri Kovalčuk, koga opozicioni Proekt Media opisuje kao drugog najmoćnijeg čoveka u Rusiji.

Nedavno su procurile informacije da prodržavna medijska grupa sa kojom Kovalčuk ima bliske veze plaća Putinovoj ljubavnici, olimpijskoj gimnastičarki Alini Kabajevoj (37) gotovo 8 miliona futni godišnje i da je ona i predsedavajuća grupe.

0603656255, Alina Kabajeva
foto: Profimedia

Približno istu sumu Ruska banka plaća kao "alimentaciju" bivšoj ljubavnici, čistačici koja je postala milioner, Svetlani Krivonogi za koju Proekt tvrdi da je majka Putinove vanbračne ćerke Luize.

Svetlana Krivonogi, 0590054485
foto: Profimedia

Veruje se, piše tabloid, da Kovalčukova imperija indirektno finansira dve Putinove ćerke - Mariju Voroncovu (35) i Katerinu Tihonovu (34) iz braka sa Ljudmilom koji je okončan 2013. godine.

Kovalčuk, mutna figura nalik "kumu" koji je težak 1,8 milijardi funti, kontroliše nekih 90 posto tradicionalnih medija u Rusiji.

"Drugim rečima, sve Putinove važne žene su podmirene uz pomoć njegovog ličnog savetnika. Budućnost Katerine, Marije, Svetlane i Aline je u sigurnim rukama Jurija Kovalčuka", navodi Proekt Media.

Vanbračna ćerka Luiza Rozova (18), poznata i kao Elizaveta je studentkinja koja ima modnu marku i radi kao didžej. Njen Instagram nalog je pun fotografija luksuznog života iako nikome nije jasno odakle joj toko para. Upravo zbog tih fotografija su krenule glasine da je Putinova ćerka, piše San.

Putin (68) je nije javno priznao, kao ni vezu sa njenom majkom, koja takođe ništa ne govori.

Tinejdžerka, navodi britanski medij, veoma liči na Putina, što i sama priznaje, ali ni ona ne komentariše svoju povezanost sa njim.

Veruje se da je Putin imao aferu sa njenom majkom krajem 1990ih i početkom 2000ih kada je bio na čelu ruske kontraobaveštajne službe FSB.

Putinova ćerka Marija je genetičar a Katerina, plesačica koja je postala matematičarka. Iako nijedna nije identifikovana kao ćerka ruskog lidera, ovo je "javna tajna" u Rusiji, piše San.

Marija Voroncova, 0535210356
foto: Profimedia

Čak je i Putin pominjao Mariju i Katerinu ali nije davao nikakve detalje o njihovim životima ili poslovima.

Katerina Tihonova, 0400863319
foto: Profimedia

Osim što može da obezbedi porodicu, Putinu bogatstvo omogućava da živi kao car u luksuznim palatama. Mediji su 2017. preneli da je Putin sebi kupio raskošnu vikendicu sa zlatnim pločicama u bazenu, udaljenu svega nekoliko kilometara od zapadne ruske granice.

Zvanično, vila pripada bliskim prijateljima ali lokalci kažu da je to njegova kuća, jedna u nizu.

Protivnici

Dok uživa u luksuznom životu, Putin se bezobzirno obračunava sa svim pretnjama svom režimu, često zatvaranjem protivnika ili naručivanjem njihovog ubistva, piše San.

Aleksej Navaljni
foto: Profimedia

Aleksej Navalni je trenutno neprijatelj broj jedan i njega je, navodi se, pokušao da otruje nervnim agensom novičokom. Najmanje osam istaknutih kritičara Putina i njegovog režima se misteriozno razbolelo ili umrlo, što je podstaklo priče o trovanju.

I dok se metode razlikuju, od otrovnih kišobrana preko premazanih kvaka ili donjeg veša do običnog sipanja otrova u hranu i piće, ishod je uglavnom isti - protivnik je uklonjen.

Osim Navaljnog, britanska javnost se vrlo dobro seća slučaja Skripalj, trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u martu 2018. Njih dvoje su otrovani novičokom koji je bio premazan po kvakama u njihovoj kući u Solsberiju.

Osam trovanja

Od 2004. godine osam Putinovih neprijatelja misteriozno se razbolelo

Ana Politikovskaja je otrovana nakon što je popila čaj koji joj je stjuardesa Aeroflota dala u septenbru 2004. Dve godine kasnije, ubijena je u Moskvi.

Viktor Juščenko je ostao unakažen pošto je pojeo jelo "začinjeno" hemikalijom TCDD u septembru 2004. Uspeo je da se oporavi i pobedi na ukrajinskim predsedničkim izborima gde je bio na čelu države od 2005. do 2010.

Aleksander Litvinenko je umro nakon što je otrovan radioaktivnim polonijumom u Londonu 2006. Na samrtnoj postelji optužio je Putina za ubistvo.

Vladimir Kara-Murca se razboleo nakon što je otrovan u Aeroflotovom avionu 2015. godine. Veruje se da je ponovo otrovan u februaru 2017.

Pjotr Verzilov je hospitalizovan nakon što se razboleo u Moskvi gde je bio na suđenju opozicionom bendu Pusi Rajot u septembru 2018.

Sergej i Julija Skripalj otrovani su novičokom u svom domu u Salsberiju.

Aleksej Navaljni se razboleo na lokalnom letu. Veruje se da je popio otrovan čaj, mada su se pojavili i izveštaji o gaćama natopljenim novičokom.

Uspon

Prošlo je gotovo dve decenije od kada je Putin "izronio" iz senki posle pada Sovjetskog saveza. Bivši KGB agent koji je u jednom trenutku bio stacioniran u Istočnoj Nemačkoj gde je radio kao prevodilac, postao je političar 1990. godine.

Posle meteorskog uspona kroz redove post sovjetske Rusije, Putin je postao predsednik 2000. godine. Od tada ne silazi sa vlasti, bilo kao premijer ili kao predsedik.

Nakon što ga je, navodno, uznemirio pad Muamera Gadafija 2011. godine, Putin je učvrstio stisak, promenivši izborne zakone i ugušivši svako protivljenje njegovoj vlasti.

Kritičari tvrde da bi Putin radije "ugušio Rusiju u krvi" nego što bi se odrekao vlasti. Promenom ustava, Putin sada može da bude na funkciji do 2036. godine. Iako je bilo spekulacija o tome da je krhog zdravlja, Putin je to vešto demantovao fotografijama igranja hokeja, lova i obilaska Sibira.

Kurir.rs/San

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track