OVO JE 10 NAJMIRNIJIH ZEMALJA U SVETU: Prvi je Island, a na listi ispred Austrije i Švajcarske je Slovenija! Najgori je Avganistan
Foto: Printscree Youtube/visionofhumanity.org

kad je krenula pandemija sve se stišalo, a sad opet rat

OVO JE 10 NAJMIRNIJIH ZEMALJA U SVETU: Prvi je Island, a na listi ispred Austrije i Švajcarske je Slovenija! Najgori je Avganistan

Planeta -

Čuveno retoričko pitanje na svim izborima za "MISS" kad pitaju kandidatkinje šta žele, sve po automatizmu govore da je to "mir u svetu". Izgleda da su to puste želje svih misica, jer kako stvari stoje u svetu je sve više rata, a sve manje mira. Ipak bez obzira što pucnjava bilo rafalna ili artiljerijska odjekuje ima i onih država u kojima vlada miri i koje su "poželjne za život".

Već je prošlo polovina 2021. a "globalni mir" se pogoršao. Ovo je peti u niz pad mira u svetu u poslednjih pet godina.

Interesantno je da idenks za 2020. otkriva da sve u kome su krize i sukobi koji su nastali u prethodnim decenijama zbog pandemije koronavirusa počeli su da jenjavaju, da bi ove godine ponovo usledio novi talas napetosti i neizvesnosti.

Island je i dalje najmirnija zemlja na svetu, i to na položaju koji je zauzimao od 2008. Na vrhu indeksa pridružili su mu se Novi Zeland, Austrija, Portugal i Danska.

Na ovoj listi poželjnih i mirnih zemalja nalazi se Slovenija, a za njom slede Austrija, Švajcarska, isrska, Češka Republika i Kanada.

Avganistan je drugu godinu zaredom najmanje mirna zemlja na svetu, a za njim slede Sirija, Irak, Južni Sudan i Jemen. Svi, osim Jemena, svrstani su među pet najmanje miroljubivih zemalja od najmanje 2015. Samo dve od devet regija na svetu postale su mirnije tokom protekle godine. Najveće poboljšanje dogodilo se u regionu Rusije i Evroazije, a zatim u Severnoj Americi. Severna Amerika je bila jedina regija koja je zabeležila poboljšanja u sva tri domena, dok su Rusija i Evroazija zabeležile poboljšanja u tekućim sukobima i bezbednosti ali je usledilo pogoršanje u domenu militarizacije.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja