OVAKO IZGLEDA KINESKA SVEMIRSKA STANICA: Trojica astronauta stigla na odredište 7 sati nakon lansiranja letelice Šenžu 12 VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

boraviće tri meseca

OVAKO IZGLEDA KINESKA SVEMIRSKA STANICA: Trojica astronauta stigla na odredište 7 sati nakon lansiranja letelice Šenžu 12 VIDEO

Planeta -

Kineski astronauti stigli su na svoju novu stanicu u orbiti Zemlje i time još jednom potvrdili kako Kina postaje nova svemirska sila.

Letelica Šenžu 12 lansirana je u četvrtak prema modulu svemirske stanice Tijenhe iz Đikvana u severozapadnoj provinciji Gansu, a pristala je na svemirsku stanicu oko sedam sati kasnije.

0615666854, Šenžu 12, Kina, svemir, misija
foto: STR / AFP / Profimedia

Na videoprenosu Kineske nacionalne svemirske agencije (CNSA) moglo se videti kako su astronauti ušli u jezgro modula, a jedan od njih se pritom okrenuo za 360 stepeni. Astronauti će na modulu provesti sledeća tri meseca.

Uskoro bi trebalo da pripreme svoje stambene prostore i otvore ulaz teretne svemirske letelice Tianžu 2 koja je ranije pristala uz osnovni modul.

Prostor za vežbanje i komunikacijski centar

Zapovednik misije je Nie Haišeng, vazduhoplovni pilot iz Narodnooslobodilačke vojske koji je već učestvovao u dve svemirske misije. I druga dva astronauta takođe dolaze iz vojske.

Središnji modul kineske svemirske stanice ima odvojene životne prostore za svakog astronauta, traku za trčanje i bicikl za vežbanje kao i komunikacijski centar.

Astronauti su pre lansiranja prošli više od 6.000 sati obuke, piše Science Alert.

Izgradnja počela pre dva meseca

Izgradnja je započela u aprilu lansiranjem Tjenhea, prvog i najvećeg od tri modula, a predviđa se da će stanica biti dovršena naredne godine.

0615863920, Kina, svemir, astronauti, Šenžu 12
foto: Liu Fang / Xinhua News / Profimedia

Astronauti Nie Haišeng, Liu Boming i Tang Hungbo tokom svog boravka u svemiru nameravaju su da ispitaju važne funkcije glavnog modula i da sprovode naučne eksperimente.

U oktobru bi prema stanici trebalo da odlete još trojica astronauta.

Da bi se svemirska stanica dovršila, lansiraće se još dva laboratorijska modula, svaki težak oko 20 tona. Za 2022. godinu planirana su još dva teretna leta i dve misije sa posadom.

ISS uskoro prestaje sa radom?

Međunarodna svemirska stanica (ISS) trebalo bi da prestne sa radom nakon 2024. godine, iako je NASA rekla da bi potencijalno mogla ostati u funkciji i posle 2028. godine.

Ako ISS prestane sa radom u sledećih nekoliko godina, Kina će biti jedina zemlja koja će imati stalnu stanicu u svemiru.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track