Najnovije vesti

OPASAN ZAOKRET! Amerika povlači antiraketne sisteme Patrot sa Bliskog istoka i približava ih RUSIJI I KINI! Pentagon menja kurs!
Foto: EPA / Atef Safadi

pentagon prelomio

OPASAN ZAOKRET! Amerika povlači antiraketne sisteme Patrot sa Bliskog istoka i približava ih RUSIJI I KINI! Pentagon menja kurs!

Planeta
12:05h

SAD značajno smanjuju broj protivraketnih sistema u Saudijskoj Arabiji i na Bliskom istoku, pošto se pažnja vojske usmerava na moguće buduće izazove sa Rusijom i Kinom.

Ministar odbrane Lojd Ostin naložio je komandantu američke Centralne komande, koja nadgleda taj region, da tokom ovog leta izvrši povlačenje u cilju dalje reorganizacije, navodi CNN.

Neki delovi sistema i opreme biće vraćeni u SAD zbog preko potrebnog održavanja i popravke, dok će ostatak biti preraspređen u druge regione, saopštila je portparol Pentagona Džesika Meknalti.

PVO, sistem Patriot, Patriot, antiraketni sistem Patriot
foto: EPA / Atef Safadi

Ona je naglasila da je ova odluka doneta u bliskoj koordinaciji sa zemljama domaćinima i sa jasnim namerama da se očuvaju i dalje sve sposobnosti povezane sa bezbednosnim obavezama SAD u regionu.

Zvaničnica Pentagona nije precizirala u kom pravcu će biti preusmerene trupe, a CNN prenosi da se u izveštaju "Volstrit džornal", prema izvorima u američkoj administraciji, navodi da ova akcija odražava veliku promenu u Ministarstvu odbrane da svoje napore usmeri na suprotstavljanje Kini i Rusiji kao pretnjama u budućnosti, udaljavajući se od sukoba na Bliskom istoku.

SAD su ojačale svoje vojno prisustvo u Saudijskoj Arabiji nakon napada na naftne objekte u zemlji koje su pripisane Iranu, u septembru 2019. godine, što je poremetilo globalno snabdevanje naftom.

Nakon napada, SAD su u zemlju poslale hiljade vojnika, kao i dve raketne baterije "Patriot" i jedan sistem "THAAD".

PVO, sistem Patriot, Patriot, antiraketni sistem Patriot
foto: EPA / Atef Safadi

SAD su takođe poslale raketne sisteme "Patriot" u Irak da brane američke snage nakon pretnji iz Irana.

Prema izveštaju planirano je povlačenje osam raketnih baterija "Patriot" iz Iraka, Kuvajta, Jordana i Saudijske Arabije, a iz ove zemlje povlači se i sistem "THAAD" i smanjuje se i broj lovačkih aviona u regionu.

Premeštanje snaga iz Saudijske Arabije i susednih zemalja dolazi kao deo šireg američkog povlačenja u regionu, pošto SAD treba da dovrše povlačenje snaga iz Avganistana pre 11. septembra, na osnovu naređenja predsednika Džoa Bajdena, a pod Trampovom administracijom već je broj američkih vojnika u Iraku smanjen na 2.500.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Atef Safadi

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track