ANGELA MERKEL UOČI 80 GODINA OD POČETKA OPERACIJE BARBAROSA Za nas Nemce ovaj dan je razlog za sramotu!
Foto: EPA / Filip Singer

Dug milionima žrtava

ANGELA MERKEL UOČI 80 GODINA OD POČETKA OPERACIJE BARBAROSA Za nas Nemce ovaj dan je razlog za sramotu!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je dan kada je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez 1941. godine za Nemce razlog za sramotu.

Uoči godišnjice početka invazije nacističke Nemačke na SSSR, 22. juna, Merkel je izrazila zahvalnost narodima bivšeg Sovjetskog Saveza što su pružili ruku pomirenja njenoj zemlji, preneo je Dojče vele.

"Za nas Nemce, ovaj dan je razlog za sramotu. Dugujemo to milionima žrtava i njihovim naslednicima", rekla je Merkel.

Merkel je u istoj video poruci kritikovala represiju nad opozicionarima i civilnim sektorom u Rusiji i Belorusiji.

Ona je navela da je represuija bolna i dodala da su "aktivnosti pripadnika civilnog sektora u Rusiji, ali i u Belorusiji, odnedavno ograničene, čak i onemogućene".

"Kada se zatvaraju mirni demonstranti i pripadnici opozicije, to je veliko opterećenje za naše odnose", kazala je Merkel.

Merkel je rekla i da je za Berlin situacija neprihvatljiva posle ruskog pripajanja Krima i podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Operacija Barbarosa započela je 22. juna 1941. u 3.15 sati artiljerijskim napadom snaga Vermahta kome su se dva sata kasnije pridružili vazduhoplovi Luftvafe koji su za samo dva sata zbrisali sovjetske aerodrome duž granice.

Sovjeti su za samo nekoliko sati izgubili 1.200 aviona. U prva dva meseca nemačke snage postizale su uspeh za uspehom uništavajući jedinice Crvene armije.Izgledalo je kao da će Moskva biti zauzeta do početka zime. U avgustu 1941 nemačke jedinice su bile iscrpljene od stalnog dvomesečnog napredovanja, s druge strane konsolidovana je sovjetska odbrana, a Nemci uvideli da su podcenili brojnost sovjetske armije.

Kurir.rs/Beta/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track