AMERIKANKA BIVŠI MARINAC NAĐENA MRTVA U RUSIJI Poslednju poruku poslala majci: U autu sam sa strancem, nadam se da me neće oteti
Foto: Printscreen YT/ NNRU Нижний Новгород

telo pronađeno posle nekoliko dana potrage

AMERIKANKA BIVŠI MARINAC NAĐENA MRTVA U RUSIJI Poslednju poruku poslala majci: U autu sam sa strancem, nadam se da me neće oteti

Planeta -

Ketrin Sirou, 34-godišnja Amerikanka koja je studirala u Rusiji, pronađena je mrtva nakon što je nestala u utorak, a muškarac je uhapšen pod sumnjom da ju je ubio, izvestila je ruska policija.

Amerikanka, inače bivši marinac koja je ranije imala misiju u Avganistanu nestala je iz Nižnjeg Novgoroda, grada na reci Volgi oko 400 kilometara istočno od Moskve nakon što je ušla u automobil sa strancem u predgrađu.

Poslednja poruka koju je poslala bila je upućena njenoj majci u Viksburgu u Misisipiju.

"U autu sam sa strancem. Nadam se da me neće oteti", napisala je u utorak nešto posle 18.30 sati.

"To je bila poslednja stvar koju mi je napisala", rekla je majka Beki Sirou, koja se nadala da će njenu ćerku pronaći živu i zdravu.

Uhapšen je čovek ranih 40-tih godina koji je osuđivan u prošlosti, a komitet je naveo da on sarađuje sa istražiteljima. Njegovo ime nije objavljeno.

Telo Ketrin Sirou pronađeno je rano ujutru u subotu, sat nakon hapšenja osumnjičenog, rekla je regionalna policija. Tabloidi sajt Nn.ru objavio je fotografiju sa nadzorne kamere na kojoj se vidi kako Ketrin gleda kroz otvoren prozor srebrnog automobila.

Američka ambasada u Moskvi je u saopštenju navela da “pažljivo prati” istragu lokalnih vlasti i da je obezbedila “svu prikladnu pomoć” porodici Sirou.

U četvrtak su regionalni istražitelji pokrenuli istragu potencijalnog ubistva nakon što je Ketrin poslala majci poruku i potom nestala. Vlasti su apelovale na stanovnike predgrađa Bor u kojem je Ketrin živela da im pruže informacije o njenoj otmici ukoliko ih imaju.

Policija je s dobrovoljcima pregledala šume severno od Bora gde je poslednji put uhvaćen signal Ketrinog mobilnog telefona. Istražni komitet je u subotu saopštio da je pronašao “nestalog stranog studenta”.

Nižnji Novgorod, policija, Rusija, 0611102205
foto: KP / East2West News / Profimedia

“Danas, kao rezultat velike potrage, pronađeno je telo devojke”, naveo je komitet, dodajući da je uhapšen osumnjičeni za ubistvo, stanovnik Nižnjeg Novgoroda rođen 1977. koji je “više puta osuđen zbog teških i posebno teških zločina”, naveo je “Gardijan”.

"Uspaničila se kad je videla gde je vozi"

"Ketrin je u utorak žurila da se vrati u kliniku u Nižnjem Novgorodu gde joj nije prošla isplata", navela je Beki Sirou, dodajući da možda nije čekala da joj stigne vozilo “Ubera” već je uskočila u vozilo koje je prolazilo.

"Kad je videla da ta osoba ne vozi ka kilnici već u šumu, mislim da se uspaničila", rekla je Beki.

0475963579, Nižnji Novgorod, Rusija
foto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

Ona je poslednji put videla svoju ćerku pre dve godine, kad je Ketrin prodala svoj stan u Kaliforniji kako bi finansirala studije u Rusiji. Čule su se telefonom svakog dana a Beki je rekla da je Ketrin uživala u boravku u inostranstvu.

"Volela je univerzitet", istakla je Beki.

Ketrin je u jesen 2019. upisala postdiplomske studije prava na Univerzitetu Lobačevski u Nižnjem Novgorodu. Želela je da uči ruski jezik pre nego što se prijavi za školu prava u Sjedinjenim Državama i započne karijeru advokata za slučajeve migranata. Npr.org navodi da je Ketrin služila u marincima i bila na jednoj misiji u Avganistanu pre nego što je stekla diploma u dizajnu i istoriji umetnosti na Univerzitetu Kalifornija.

Na snimku starom oko godinu dana koji je objavio Nn.ru vidi se Ketrin kako objašnjava kulturne razlike između Rusije i SAD.

Kurir.rs/ABC News/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track