KOMPLETAN ARTILJERIJSKI DIVIZION PRIŠAO TALIBANIMA: Vladini vojnici zbratimili se sa islamistima i promenili stranu u ratu!
Foto: Printscreen Twitter

predali ogormnu količinu municije

KOMPLETAN ARTILJERIJSKI DIVIZION PRIŠAO TALIBANIMA: Vladini vojnici zbratimili se sa islamistima i promenili stranu u ratu!

Planeta -

Talibanski pokret nastavio je žestoku ofanizvu protiv snaga Avganistanske nacionalne armije koja svakog dana izgubi neku bazu ili uporište. Talibani po nekoj navici u napuštenim bazama zarobe ogromnu količinu pešadijskog naoružanja kao i složene borbene tehnike, koju su iza sebe ostavili vojnici koji su se predali ili panično pobegli pred islamistima koji već u svojim rukama drže 29 provinicija i kompletnu granicu sa Iranom.

U svom pohodu pre samo dan Talibani su zauzeli bazu Khahar Bolak u provinciji Balkh gde je kako tvrdi ovaj islamistički pokret kompletna artiljerijska jedinica prešla na njihovu stranu.

Talibani su okačili i snimke na kojoj se vidi vučna haubica kalibra 112 mm D-30 sovjetske proizvodnje koje su Avganistanskoj nacionalnoj armiji ANA donirane bile 2014. godine od strane američke vojske. Prema podacima koji se mogu pronaći ANA u svom naoružanju ima od 152-do 204 vučne haubice D-30 kalibra 122 mm.

Osim haubica zaplenjena je i ogormna količina municije i granata koje su su ostavljene bukvalno na "IZVOLITE".

Neki komentartori tvrde da razlog takvog brzog pada vojnih baza i kontrolnih punktova leži u korupciji koja razjeda avganistansku vojsku, koja posle povlačenja maeričke vojske se bukvalno raspada brže nego što se očekivalo.

Inače društvene mreže prepune su snimaka baza koje padaju svakog dana širom avganistana, a u kojima Talibani zarobljavaju ogromnu količinu tehnike .

Inače Talibani su danas uništili kompletnu bazu Kharvar u provinciji Logar. Na snimcima koji su se pojavili vidi se uništen i helikopter Mil Mi -17.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track