DRAMA U CRNOM MORU: Ruska flota i borbeni avion ispalili hice upozorenja ka britanskom razaraču
Foto: EPA/ Sergei Ilnitsky

pucnjava

DRAMA U CRNOM MORU: Ruska flota i borbeni avion ispalili hice upozorenja ka britanskom razaraču

Planeta -

Crnomorska flota Rusije je zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila hitac upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu. Nešto pre toga, Moskva je pozvala SAD i NATO da prekinu vojne operacije u Crnom moru i zajednički rade na održavanju stabilnosti.

Prethodno je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

"Razarač 'Defender' britanske mornarice je 23. juna u 11:52, krećući se severozapadnim delom Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent“, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, kako navodi Ministarstvo, pogranični brod ruske flote je ispalio dva hica upozorenja u 12.06 i 12.08, nakon čega je, u 12.19, avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravu kretanja britanskog razarača.

Nakon toga je britanski razarač, u 12.23, napustio granice teritorijalnih voda Ruske federacije, zaključuje ruski vojni resor.

Ataše za odbranu britanske ambasade pozvan je u rusko ministarstvo odbrane na razgovor, citirao je Interfaks ministarstvo.

HMS Defender je razarač tipa 45 i izvodi misije u Crnom moru, navodi se na sajtu Kraljevske mornarice.

Dva ratna broda NATO-a naoružana navođenim raketama uplovila su 14. juna u vode Crnog mora, a reč je o razaraču Difender britanske mornarice i fregati Everton holandske mornarice.

Ranije ovog meseca, rusko ministarstvo je upozorilo da će pomno pratiti NATO vojne vežbe u kojima učestvuju ukrajinske i snage alijanse sa 4000 vojnika, 40 ratnih brodova i 30 aviona.

Kurir.rs/Sputnik international

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track