A OVAKO JE BILO NA BRITANSKOM RAZARAČU DOK JE PLOVIO PORED KRIMA: Niski preleti suhoja i detonacije! Posada na GOTOVS VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube/BBC

CRNO MORE

A OVAKO JE BILO NA BRITANSKOM RAZARAČU DOK JE PLOVIO PORED KRIMA: Niski preleti suhoja i detonacije! Posada na GOTOVS VIDEO

Planeta -

Priča o britanskom razaraču HMS Defender 056 koji je juče imao bliski susret prve vrste sa ruskom obalnom stražom, a kasnije i sa mornaričkom avijacijom Crnomorske flote, pre svega sa nadaleko čuvenim Su-24M je i dalje predmet spekulacija i TOP tema o kojoj svi zbore i pričaju.

Crno More
foto: Printscreen/Youtube/BBC

Ispostavilo se tokom jučerašnjeg dana da je britanski razarač plovio na oko 10 nautičkih milja od južnih obala polusotrva Krim iako prema konvenciji UN tertitorijalno more je 12NM s tim što Velika Britanija ne priznaje aneksiju Krima i vode oko tog fiksonog nosača aviona" u Crnom moru smatra ukrajinskim, a ne međunarodnim.

Dobili su prvo audio snimak dešavanja na britanskom rataraču, a onda su Rusi kad je krenulo medijsko natezanje koje je nastavljeno i danasobjavili snimak iz drona jurnjave za razaračom korištenjem patrolnih plovila.

Ubrzo je i BBC čiji je novinar ukrcan bio na brod i koji je imao priliku IN VIVO da vidi epizodu jurnjave, nadletanja suhoja, koji osim podvesnih nosača goriva nisu bili naoružani kao što se mislilo, imao je videti i priliku kako izgleda rad posade u boirbenim uslovima, sa maskama za zaštitu od mogućeg požara u slučaju pogotka razarača.

Crno More
foto: Printscreen/Youtube/BBC

Inače suma sumarum ukupno brojno stanje na britanskom razraču je sledeće: 191 mornar, podoficir i oficir, četiri kamermana, dva novinara tabloida i jedan javnog servisa, poštar i oficir za odnose sa javnošću.

Crno More
foto: Printscreen/Youtube/BBC

Osim preletanja suhoja i to se bogani video i jedan Su-30 kao i patrolni avion u daljini su se čule i detonacije, a to je ono što je u početku bilo navedeno da je puvano na brod. Koliko se vidi na sam brod iako procedura po međunarodnom pomorskom pravu nalaže upotrebu artiljerijskog naoružanja da ispali granate upozorenja preko palube u ovom slučaju to se nije desilo. U svakom slučaju brod je napustio vode oko Krima i otišao u Poti u Gruziju koja je njegova sledeća stanica posle Odese gde je na njemu potpisan sporazum o izgradnji nove pomorske luke i obnovi ukrajinske flote pod budnim okom Velike Britanije.

Snimak sa razarača oko same borbene porcedure, ponašanja i komunikacije sa Rusima su svakako zanimljivi, ali ipak najvizuelniji utisak ostavili su jurišnici koji su grmeli uz sam razarač u niskom letu, za opomenu, kao i u slučaju bliskom susreta amrričkog razarača.

U besupućima Tvitera pojavila se bila i neproverena informacija da je iz luke Sevastopolj isplovila i jedna dizel-električna podmornica klase Kilo. Međutim, ta informacija ostala je nagađanje.

Crno More
foto: Printscreen/Youtube/BBC

Premijer Boris Džonson se konačno oglasio sa parolom „Ne priznajemo rusku aneksiju Krima. To su ukrajinske vode i bilo je potpuno ispravno da se njima koristi za prelazak sa tačke A na B“, dodajući da je HMS Defender „postupio na način koji je očekivaan prilikom prolaska kroz međunarodne vode i u skladu sa zakonom“.

Na pitanje da li su britansko-ruski odnosi sada na „istorijskom minimumu“, Džonson je odgovorio: „Ne, u svom životu mogu da se setim kada su stvari bile mnogo gore“.

Crno More
foto: Printscreen/Youtube/BBC

Razarač HMS Defender jedan je od najnaprednijih ratnih brodova ikada konstruisanih, a nalzi se u Kraljevskoj mornarici.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track