ČEŠKA U ŠOKU ZBOG TORNADA: 250 povređenih, ogormna materijalna šteta! Slovačka i Austrija šalju spasioce
Foto: Printscreen/Twitter

KAO DA SU U PITANJU SAD, A NE EVROPA

ČEŠKA U ŠOKU ZBOG TORNADA: 250 povređenih, ogormna materijalna šteta! Slovačka i Austrija šalju spasioce

Planeta -

U jakom neveremenu koje je u četvrtak uveče pogodilo region Južnu Moravsku u Češkoj, prema poslednjim informacijama povređeno je 150 osoba, jedan autobus se prevrnuo, a saobraćaj na auto-putu D2 je zaustavlje,

U regionu Južna Moravska usled jakog vetra došlo je do prevrtanja putničkog autobusa i tom prilikom četiri osobe su povređene. Auto-put D2 kod Breclava je zbog jakog nevremena neprohodan u oba smera.

U lokalnim bolnicama već se nalaze desetine građana koje su se našle na udaru tornada. Veliki broj povređenih stiže i privatnim vozilima. Vatrogasci su zbog posledica jakog nevremena proglasili STANJE OPASNOSTI TREĆEG STEPENA, izjavila je policija.

„Pomažu nam spasioci iz regiona Zlin, Olomouc, Pardubice i Visočina, ali i iz Slovačke, a do nas lete dva helikoptera iz Austrije. Plan je da ćemo predati pacijente na velikom parkiralištu na autoputu D2 “, rekla je portparolka spasilačke službe Hedvika Kropačkova.

Kolona vozila na D2 kreće na 44. kilometru u pravcu Bratislave i sa 56. kilometra u pravcu Brna. Na licu mesta su pali stubovi, spasilačke službe ne mogu tamo da dođu. Tim za hitne slučajeve krenuo je prema D2, rekao je ministar saobraćaja Karel Havliček.

Operativni centar južnomoravskih vatrogasaca takođe se suočava sa ekstremnom navalom hitnih poziva zbog vremenskih prilika. Prioritet se daje slučajevima koji ugrožavaju zdravlje ljudi.

„Trenutno imamo 230 događaja ovde. Intervenišemo prvenstveno tamo gde je zdravlje ljudi ugroženo “, rekao je Jaroslav Mikoška, portparol južnomoravskih vatrogasaca, za iDNES.cz.

Kurir.rs/ iDNES.cz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track