AMERIKA IZVELA VAZDUŠNE NAPADE KAKO BI POMOGLA AVGANISTANSKOJ VOJSCI! Talibani ljuti
Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

pomoć iz vazduha

AMERIKA IZVELA VAZDUŠNE NAPADE KAKO BI POMOGLA AVGANISTANSKOJ VOJSCI! Talibani ljuti

Planeta -

SAD su izvele vazdušne napade, pomažući na taj način avganistanskoj vlasti koju pritiskaju Talibani, dok se strane sile, pod vođstvom SAD-a, povlače iz zemlje, objavljeno je u petak.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da je SAD poslednjih dana vazdušnim napadima podržava avganistanske bezbednosne snage, ali nije iznosio detalje.

''Ako SAD izvede bilo kakvu operaciju, snosiće odgovornost za posledice''

Portparol Talibana Zabiulah Mudžahid rekao je da su u napadima koji su se dogodili u sredu uveče na periferiji grada Kandahara na jugu zemlje ubijena tri njihova borca i uništena dva vozila.

-Najoštrije osuđujemo ove napade. SAD je prekršio sporazum iz Dohe. Njegove snage nakon maja nisu smele da deluju, izjavio je, pozivajući se na sporazum između SAD-a i Talibana, koji otvara put povlačenju međunarodnih snaga iz Avganistana.

'Ako SAD izvede bilo kakvu operaciju, snosiće odgovornost za posledice, istakao je on.

Naglo poraslo nasilje nakon povlačenja američke vojske

Američki predsednik Džo Bajden u aprilu je najavio da će se američka vojska povući do 11. septembra, što je razljutilo Talibane, koji su očekivali će strane snage otići do maja.

Od Bajdenove odluke o povlačenju naglo je poraslo nasilje. Militanti su započeli veliku ofenzivu, zauzeli su okruge i bitne granične prelaze i okupirali nekoliko glavnih gradova provincije, uključujući Kandahar.

Gotovo sve američke trupe, osim onih koje štite diplomatsko sedište u Kabulu i aerodrom, napustile su zemlju.

Kurir.rs/Index.hr/CNBC.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track