POBESNELA PLANETA Vreli talas, požari i poplave pogodili četiri kontinenta, a meteorolozi tvrde: BIĆE JOŠ GORE
Amerika... Požar već mesec dana razara Kaliforniju, Foto: Profimedia

HAos u celom svetu

POBESNELA PLANETA Vreli talas, požari i poplave pogodili četiri kontinenta, a meteorolozi tvrde: BIĆE JOŠ GORE

Planeta -

Prirodne katastrofe i ekstremno vreme postaće sve učestaliji i opasniji, upozorila je Svetska meteorološka organizacija

Planeta kao da je pobesnela, pa poslednje dve nedelje ne prestaju da stižu katastrofalne vesti sa svih strana sveta.

Više od 40 zemalja u Evropi, Severnoj Americi, Aziji i Africi našlo se na udaru prirodnih katastrofa poput toplotnih talasa, požara, poplava, suše...

Kina... Celi gradovi pod vodom
Kina... Celi gradovi pod vodomfoto: Profimedia

UPOZORENJE

Sve više je dokaza da je ove klimatske krize izazivalo delovanje ljudi. Upravo zbog toga se očekuje da će ekstremno vreme poput ovih suša, oluja i požara biti sve češće i sve opasnije, upozorila je Svetska meteorološka organizacija.

Poplave koje su pogodile zapadnu Evropu prethodne sedmice bile su najgore u poslednjih 100 godina. Kako se navodi, za dva dana je palo kiše koliko u proseku padne za dva meseca. U Nemačkoj, Holandiji i Belgiji odnele su čak 188 života, a procenjuje se da su samo u pokrajinama Severna Rajna-Vestfalija i Rajna-Palatinat napravile štetu od čak pet milijardi evra.

U ne tako dalekim skandinavskim zemljama nema poplava, ali je problem toplotni talas koji traje više od mesec dana, a temperature na samom severu Starog kontinenta ne padaju ispod 25 stepeni. U Finskoj, na primer, već 25,1 stepen smatra se ekstremno visokom temperaturom.

Rusija... Otrovni dim širi se Sibirom
Rusija... Otrovni dim širi se Sibiromfoto: EPA/Maksim Slutsky

Situacija je još gora u Rusiji, u Sibiru. Tu je tropski talas pretvorio ovu oblast, inače jednu od najhladnijih na svetu, u pravi pakao. Samo juče besnelo je više od 220 šumskih požara u regionu Jakutija i to na površini od 2.400 hektara, saopštilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

U Sibiru je došlo do prave vazdušne apokalipse jer u dimu koji se širi ima opasnih čestica i hemikalija poput ozona, benzena i cijanovodonika, javio je Gardijan.

Amerika... Požar već mesec dana razara Kaliforniju
Amerika... Požar već mesec dana razara Kalifornijufoto: Profimedia

RAZARANJE

Situacija je slična i u Sjedinjenim Američkim Državama, gde požari više od mesec dana blokiraju život u pojedinim delovima zemlje.

Vatrena stihija je najjača u južnom delu Oregona, kao i u Kaliforniji, u kojoj je u toku najgora suša od 800. godine. Dosad je uništila područje od 1.500 kvadratnih kilometara, a evakuisane su hiljade domova. Situacija je opasna i u Nevadi, a požar nazvan Diksi širi se ka istoku.

Indija... Monsunske kiše izazvale poplave i klizišta
Indija... Monsunske kiše izazvale poplave i klizištafoto: Profimedia

Jake monsunske kiše izazvale su poplave i klizišta na zapadu Indije i Filipinima. U Indiji su dosad odnele 125 života, a desetine ljudi su zarobljene u poplavljenim zgradama i kućama.

Indijski ekolozi upozorili su da bi klimatske promene i neselektivna izgradnja u priobalnim regionima mogli dovesti do novih katastrofa.

Jake kiše izazvale su haos i u Kini, a u Džengdžou su poplave odnele najmanje 51 život, a desetine se vode kao nestale.

Osim toga, suše trenutno pogađaju Brazil, ali i Madagaskar.

Nemačka... Poplave odnele pet milijardi evra
Nemačka... Poplave odnele pet milijardi evrafoto: Profimedia

Kurir.rs/A. Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track