Najnovije vesti

VATIKAN OBJAVIO LISTI SVIH NEKRETNINA: Ima ih preko 5.000, ali im jedna u eksluzivnom delu Londona donosi velike gubitke VIDEO
Foto: Profimedia

konačno

VATIKAN OBJAVIO LISTI SVIH NEKRETNINA: Ima ih preko 5.000, ali im jedna u eksluzivnom delu Londona donosi velike gubitke VIDEO

Planeta
18:12h

Vatikan je prvi put pružio javnosti uvid u finansijsko stanje svojih poseda, koja poseduje više od 5.000, u nastojanju da svoje poslovanje učini transparentnijim.

Finansijski pregled Svete stolice za 2020. godinu objavljen je u subotu, a objavljen je i budžet Uprave za imovinu Apostolske stolice (APSA).

APSA upravlja nekretninama i investicijama, isplaćuje plate, zadužen je za javne nabavke i ljudske resurse.

Svaki od dokumenata dopunjen je opsežnim dodacima: grafikonima, mapama, intervjuima, što ukupno čini više od 50 stranica finansijskog materijala.

Budžet APSA na 30 stranica pokazuje da Vatikan poseduje 4.051 imanje u Italiji i oko 1.120 u inostranstvu, uključujući ambasade širom sveta.

Samo 14 odsto svojih nekretnina u Italiji Vatikan iznajmljuje po tržišnoj ceni, a ostatak iznajmljuje po sniženim cenama, često službenicima crkava.

Otprilike 40 procenata nekretnina iznajmljuje se institucijama kao što su škole, manastiri i bolnice.

Dokumentacija pokazuje da je APSA investirao u nekretnine u otmenim četvrtima Londona, Ženeve, Lozane i Pariza.

Zgrada u londonskoj četvrti Južni Kensington donela je Vatikanu ogromne gubitke otkako je kupljena 2014. godine.

Suđenje deset osoba povezanih sa akvizicijom počinje u utorak, uključujući istaknutog kardinala. Oni se terete za finansijsku prevaru, pranje novca, utaju i iznudu i zloupotrebu položaja.

Otac Juan Antonio Guerrero, šef Sekretarijata za ekonomiju, rekao je portalu Vatikanske vesti da će sporna zgrada u Londonu uskoro biti prodata.

Suđenje će biti "prekretnica" u kredibilitetu Vatikana u finansijskom upravljanju, o. Gerero je naglasio da se nešto slično neće moći ponoviti jer su preduzete mere za sprečavanje takvih prevara.

Papa Franja je prošle godine preuzeo finansijsko upravljanje od Državnog sekretarijata i preneo ga na APSA.

Odvojeni finansijski izveštaj koji je Vatikan objavio u subotu pokazuje deficit od 64,8 miliona evra za 2020. godinu, u odnosu na 79,2 miliona deficita u 2019. godini.

Budžet Svete Stolice uključuje centralnu administraciju Rimokatoličke crkve, Kuriju, koja nadgleda upravljanje RCT-om u svetu, i njene diplomatske misije i kancelarije za odnose s javnošću.

Vatikan, uključujući vatikanske muzeje i Vatikansku banku, ima zaseban budžet.

Da bi pokrio deficit 2020. godine, oko 50 miliona Vatikan je uzeo iz priloga Petrov novčić.

Novčić Milodara Petrova znak je verske solidarnosti sa papom kako bi mogao da obavlja redovne zadatke, ali i da bi u trenucima posebnih potreba, poput rata ili prirodnih katastrofa, mogao da pomogne lokalnim crkvama.

Pandemija covida-19 je u velikoj meri uticala na pad prihoda Vatikana 2020. godine.

Na primer, bazilika sv. Muzeji Petra i Vatikana, koje je 2019. posetilo oko 6 miliona ljudi, bili su zatvoreni ili vrlo malo otvoreni tokom 2020. godine.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja