AMERIČKI MAGAZIN ANALIZIRAO SUHOJ 75: Ima opake karakteristike, ali kako su ga napravili za male pare? VIDEO
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

oružje

AMERIČKI MAGAZIN ANALIZIRAO SUHOJ 75: Ima opake karakteristike, ali kako su ga napravili za male pare? VIDEO

Planeta

Ruski borbeni avion Čekmejt prvenstveno je izvozni proizvod, pri čemu Rostek usmerava uspeh aviona na stalan tok tržišne potražnje. Ali ko su kupci novog lovca i zašto?

Sudeći po navedenim specifikacijama i karakteristikama, Čekmejt je brz, prikriven, leteći i lagan višenamenski lovac sa impresivno velikim korisnim opterećenjem za svoju klasu, prenosi Nešenel Interest.

Pa ipak, ono što ga zaista izdvaja je zapanjujuće niska cena od 25-30 miliona dolara po modelu. To čini Čekmejt verovatno daleko bolju vrednost od dve konkurencije protiv kojih je postavljen: francuskog Dasa Rafal i švedskog JAS-39 Gripen. Ali postoje neka upozorenja koja treba razmotriti, a prva i najočiglednija je izuzetno optimistična cena Čekmejta. Sa 25-30 miliona dolara po modelu, Čekmejt bi koštao manje od polovine manje naprednog Su-35S, a istovremeno bi bio znatno jeftiniji od drugog ruskog lovca pete generacije, Su-57.

Proizvođač, podružnica Rosteka Suhoj, kaže da je smanjio troškove Čekmejt metodama proizvodnje uz pomoć AI i recikliranjem nekih tehnologija prethodno razvijenih za Su-35S i Su-57, ali samo će vreme pokazati koliko su tačne ove rane procene cena tačne. Čak i da je tehnički tačno, 25-30 miliona dolara jednostavno može biti osnovna cena pre nego što se uračunaju specifične konfiguracije oružja / avionike, modifikacije i konverzije za kupca. To ne znači da Čekmejt ne može biti konkurentan na izvoznim tržištima. Suprotno tome, lovac je i dalje u mogućnosti da ponudi solidnu vrednost određenim kupcima, čak i ako se ispostavi da je cena nešto viša od očekivane.

Teško očekivanom otkrivanju borca prethodila je višednevna marketinška kampanja, naslovljena uglađenim video najave koja je izdvojila četiri potencijalna kupca: Indiju, Vijetnam, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Činilo se da su se poruke malo promenile na dan prezentacije, a zamenik premijera Jurij Borisov rekao je novinarima da će "prvo avion biti orijentisan ka afričkim zemljama, Indiji i Vijetnamu".

Nejasno je zašto Afrika nije bila naglašenija u ranijim marketinškim ofanzivama kompanije Rostec tokom jula. Alžir i Egipat se uklapaju u profil glavnih uvoznika oružja koji bi potencijalno bili zainteresovani za šah-mat. Obojica su navodno kupili ruske vojne avione poslednjih godina i otvoreni su za to ponovo. UAE se godinama bavio kupnjom ruskih lovaca, prvo Su-35, a kasnije Su-57 - šah-mat predstavlja poslednji pokušaj ruske odbrambene industrije da proširi svoje prisustvo na bliskoistočnom tržištu kojim još uvek dominira američki vojni hardver.

Vijetnamsko ratno vazduhoplovstvo pokazalo je interesovanje za Su-57 već 2017. godine, ali čini se da su ti pregovori zastali. Svestrani i znatno pristupačniji Čekmejt mogao bi biti prijatnija opcija za Hanoj u odnosu na teži, specijalizovaniji Su-57. Indija je usred razvoja dva autohtona lovca, Tejas Mark 2 i Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA), što može umanjiti apetit Nju Delhija za nabavkom stranog lovca sa delimično preklapajućim mogućnostima.

Ruski zvaničnici projektuju poverenje u tržišne performanse lovca, a Borisov procenjuje početnu potražnju za čak trista borca. Svestran i pristupačan, Čekmejt ima svojstva uspešnog izvoznog proizvoda. Sve što ostaje da se vidi je da li borac može da ispuni ambiciozne zahteve i performanse Rosteka ili ne.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track