PREKINITE VIŠE! Kina optužila Vašington da demonizuje Peking i poručila: Naša je dužnost da vas naučimo kako da tretirate druge
Foto: EPA/ BYAMBA-OCHIR BYAMBASUREN

promenite stav

PREKINITE VIŠE! Kina optužila Vašington da demonizuje Peking i poručila: Naša je dužnost da vas naučimo kako da tretirate druge

Planeta -

Kina je optužila Sjedinjene Države za "zastoj" u bilateralnim odnosima i optužila Vašington za "demonizaciju" Pekinga na početku razgovora na visokom nivou u Tijandžinu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sije Feng pozvao je SAD "da promeni svoj duboko pogrešan stav i opasnu politiku", prenela je Sinhua.

"Nadaju se da će satanizacijom Kine, SAD nekako uspeti da optuže Peking za svoje strukturalne probleme", navelo je ministarstvo spoljnih poslova Kine tokom posete zamenice državnog sekretara SAD Vendi Šerman Kini.

Ministarstvo je navelo da su odnosi dve zemlje ušli u čorsokak i suočeni sa "ozbiljnim poteškoćama" jer Amerikanci pokušavaju da predstave Kinu kao "izmišljenog neprijatelja", rekao je, navodno, Sije Šermanovoj.

Šerman je najviši američki zvaničnik koji je posetio Kinu od dolaska Džoa Bajdena na čelo SAD pre šest meseci.

Odnosi dve zemlje pogoršali su se za vreme administracije njegovog prethodnika Donalda Trampa i dve strane u raskoraku su kada je reč o pitanjima tehnologije, sajber bezbednosti, ljudskih prava...

Kineski šef diplomatije Vang Ji optužio je SAD da se pretvaraju da su "superiornije" i da koriste svoju snagu da pritiskaju druge zemlje.

"Kina nikada neće prihvatiti nijednu zemlju koja tvrdi da je superiornija od ostalih. Ako SAD ne nauče da tretiraju druge zemlje kao ravnopravne, Kina i međunartodna zajednica imaju odogovornost da ih pokažu kako to da urade", rekao je on u intervjuu Feniks televiziji.

Zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da cilj razgovora u Tijandžinu nije repavanje specifičnih pitanje, nego održavanje komunikacije na visokom nivou.

Očekuje se da će eventualni sastanak Bajdena i Si Đinpinga biti na stolu, možda na marginama samita G20 u Rimu, krajem oktobra.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track