SKOK VREDNOSTI KRIPTOVALUTA: Samo u jednom danu porasle za 114 milijardi dolara, šta je dovelo do toga?
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

ima veze sa teslom

SKOK VREDNOSTI KRIPTOVALUTA: Samo u jednom danu porasle za 114 milijardi dolara, šta je dovelo do toga?

Planeta -

Vrednost bitkoina porasla je u nedelju uveče i prvi put nakon sredine juna prešla 39.000 dolara jer je tržište počelo da se oporavlja posle nedavne prodaje.

Kriptovalutom se u 23:05 prema njujorškom vremenu trgovalo po ceni od 38.059,84 dolara. Prema podacima KoinDeska, vrednost je porasla za gotovo 11 posto u odnosu na isto vreme pre 24 sata. Bitkoin je prethodno dositao cenu od 39.544,29 dolara, najvišu od 16. juna ove godine, piše CNBC.

Bitkoinov oporavak povećao je i vrednost drugih kriptovaluta pa je etereum porastao za 5,9 posto, na 2299,55 dolara. Celo tržište kriptovaluta poraslo je u 24 sata do nedjelje navečer za 114 milijardi dolara, pokazuju podaci Coinmarketcap.com. Oporavak se dogodio nakon što je bitkoin nedavno usled globalne rasprodaje pao ispod 30.000 dolara, što je izazvalo strahovanja da bi mogao i dublje da potone, navodi CNBC.

"Mislim da smo videli razdoblje akumulacije na 29.000 do 30.000 dolara, što ukazuje na robusnost i potencijalni pomak bitkoina prema 40.000 dolara", rekao je Vidžej Ajar, šef poslovnog razvoja na berzi kriptovaluta Luno.

Izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi, izvršni direktor Tesle Ilon Mask i izvršna direktorka ARK Investa Kejti Vud nedavno su govorili na pomno praćenoj bitkoin-konferenciji pod nazivom The B-Word.

Mask je rekao da će Tesla verovatno ponovo početi da prihvata bitkoin prilikom prodaje svojih vozila jer se veći udeo rudarenja bitkoina prebacuje na obnovljivu energiju. U maju je kompanija Tesla obustavila prodaju vozila za kriptovalute zbog zabrinutosti oko "brzo rastuće upotrebe fosilnih goriva za rudarenje bitkoina".

Rudarenje bitcoina je energetski intenzivan postupak stvaranja novih valuta, koji uključuje rešavanje složenih matematičkih problema. Kompjuterska snaga potrebna za to troši mnogo struje.

"U Kini se trgovina oporavila, a to što su govorili Ilon, Džek i Kejti je pokrenulo tržište", rekao je za CNBC Aleks Bramer iz Luksor Majninga, baze kriptovaluta za napredne rudare.

Bilo je i drugih najava koje su podstakle potražnju za bitkoinom. Amazon želi da u svoje odeljenje za plaćanja uključi stručnjake za digitalnu valutu i blokčejn, što sugeriše da planiraju pomnije da se pozabave kriptovalutama. Portparol Amazona rekao je kako je kompanija "nadahnuta inovacijama koje se događaju u prostoru kriptovaluta i istražuje kako bi to moglo izgledati na Amazonu".

Ovi potezi doprineli su i takozvanom "short squeezu" (kratkom stisku), ističe inženjer rudarenja bitkoina Brendon Arvanagi. Investitori koji "skraćuju" bitkoin nadaju se da će cena pasti. Ali ako cena skoči, ovi investitori će tražiti način da smanje gubitke i napuste svoje "šort" pozicije što podstiče još veči rast cene.

"Mislim da je skok vrednost posljedica preteranog skraćivanja", rekao je Ajar.

U međuvremenu, neki problemi oko cene bitkoina počeli su da se raščišćavaju. Poslednjih nekoliko meseci Kina je obnovila svoje mere protiv kriptovaluta, ciljajući rudarenje i trgovinu. A zabrinutost zbog ugljeničnog otiska rudarenja bitkoina počinje da slabi.

Bramer iz Luksor Majninga kaže da su su nesigurnost oko uticaja rudarenja na okolinu i kineskih regulativa polako "istrošeni".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track