MIŠUSTIN SE ISKRCAO NA KURILSKA OSTRVA Tokio poslao DEMARŠ Moskvi i poručio: Mi polažemo pravo na NJIH! Usledila ruska poruka
Foto: Printscreen Youtube

decenijski spor

MIŠUSTIN SE ISKRCAO NA KURILSKA OSTRVA Tokio poslao DEMARŠ Moskvi i poručio: Mi polažemo pravo na NJIH! Usledila ruska poruka

Planeta -

Ruski premijer Mihail Mišustin posetio je danas Kurilska ostrva, na koja Japan polaže pravo, i najavio da će na tom arhipelagu uspostaviti posebnu ekonomsku zonu zbog čega je vlast u Tokiju uložila zvanični diplomatski protest.

Mišustin ove nedelje obilazi ruski Daleki istok i Sibir, a Kurilska ostrva su mu bila prva stanica.

On je posetio bolnicu i pogon za preradu ribe na Iturupu, jednom od četiri najjužnija kurilska ostrva. Rekao je radnicima da ruska vlada razmatra uspostavljanje posebne ekonomske zone na ostrvima, u kojoj bi poslovanje i investitori bili oslobodjeni većine poreza i carina.

Ta mera o kojoj ruski zvaničnici razmišljaju "bila bi dobro rešenje za investitore, uključujući one na Zapadu, ali i za Japan koji, ako je zainteresovan, može ovde da otvori radna mesta", rekao je Mišustin.

Dodao je da će "taj specijalni režim omogućiti veću ekonomsku aktivnost" na Kurilskim ostrvima.

Mišustin je rekao da će o tom projektu razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Japan polaže teritorijalna prava na ostrva koja naziva svojim "Severnim teritorijama". Sovjetski Savez ih je pripojio posle Drugog svetskog rata, a zbog spora dve države nisu ;potpisale sporazum kojim bi formalno bio okončan Drugi svetski rat.

Decenije diplomatskih napora nisu donele rezultat u pregovorima.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe uložio je mnogo napora tokom osmogogišnjeg mandata u nadi da će se doći do rešenja za južna ostrva u Kurilskom arhipelagu, ali je postigao mali napredak.

Ubrzo posle stupanja na dužnost septembra 2020. godine, novoizabrani japanski premijer Jošide Suga razgovarao je s Putinom ;o teritorijalnom sporu i rekao da se nada da će naći rešenje i potpisati mirovni sporazum.

Posle Mišustinove posete Iturupu, zamenik japanskog ministra spoljnih poslova Takeo Mori uputio je danas protest ruskom ambasadoru u Japanu.

Na to je protestovalo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i pručilo japanskim susedima da "ne klize prema destruktivnosti u bilateralnim odnosima".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ruski premijer "posećuje one ruske provincije koje smatra da treba da poseti" i gde treba raditi "zajedno ;s partnerima".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track