SERGEJ ŠOJGU O POVLAČENJU AMERIKANACA IZ AVGANISTANA: Vašington ima i dalje planove za ovu zemlju i kad povuku svu vojsku!
Foto: EPA / Michail Klimentyev/Sputnik / Kremlin

Velika igra se nastavlja

SERGEJ ŠOJGU O POVLAČENJU AMERIKANACA IZ AVGANISTANA: Vašington ima i dalje planove za ovu zemlju i kad povuku svu vojsku!

Planeta -

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je za ruski televiziju RT mediji pod kontrolom ruske države, da uprkos planovima američkog predsednika Džona Bajdena za potpuno povlačenje američkih trupa u narednih nekoliko meseci iz Avganistana, ova država i dalje suočava sa američkim mešanjem u njihove unutrašnje stvari.

Obraćajući se novinarima Šojgu je naglasio da Vašington i dalje ima namere i planove za ovu centralnoazijsku državu još dugo, čak i onda kada njene trupe napuste ovu zemlju krajem leta i da SAD prate pažljivo napredovanje pobunjenika.

Šojgu je rekao da su američki zvaničnici angažovani u "dosadnim" pregovorima sa državama u regionu o postavljanju i održavanju logističkih centara i čvorišta za prolazak vojne opreme.

Ministar odbrane upitao je da li je moguće „pronaći mesto gde su dobre stvari došle iz toga što su se SAD uselile i ostale dugo“. Prema njegovim rečima, haos i krvoproliće viđeni u Avganistanu viđeni su i drugde. „Isto je u Siriji. Tako je i u Libiji. Kada interregionalni igrači intervenišu, to se dešava “.

Ranije ove godine, Bajden se obavezao da će povući sve američke trupe iz Avganistana do 20. godišnjice napada 11. septembra, u septembru ove godine. Bilo je upozorenja, međutim, da vlada koju podržavaju SAD ne bi mogla da zadrži kontrolu čak ni nad svojim istorijskim uporištima, a SAD i njeni saveznici navodno razmatraju pružanje vazdušne podrške kako bi zadržali talibane.

Rusija se obavezala da će zaštititi granice susednih bivših sovjetskih republika, poput Tadžikistana i Uzbekistana, povećavajući svoje vojno prisustvo u regionu. Međutim, istovremeno je Moskva vodila razgovore sa predstavnicima Talibana u okviru tekućeg mirovnog procesa.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track