SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO ALJASKU Potres jačine 8,2 stepena po Rihteru uznemirio građane, IZDATO UPOZORENJE NA CUNAMI VIDEO
Foto: Profimedia

jak potres

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO ALJASKU Potres jačine 8,2 stepena po Rihteru uznemirio građane, IZDATO UPOZORENJE NA CUNAMI VIDEO

Planeta -

Sirene koje upozoravaju na cunami oglasile su se u mestu Kodiak, na Aljasci, nakon što je snažan zemljotres magnitude 8,2 stepen Rihterove skale pogodio to ostrvo.

Pacifički Centar za upozorenja od cunamija izdao je upozorenje za Guam i Severna Marijanska ostrva.

Prvobitno je bilo objavljeno da je zemljotres bio jačine 7,2 stepena, ali je kasnije američki geološki institut saopštio da bi mogao imati snagu do 8,2 stepena.

Na Aljasci je Nacionalni centar za upozorenje na cunami (NTVC) izdao upozorenja na cunami za južne delove, poluostrvo i pacifička obalska područja od ulaza Hinčinbruk do prevoja Unimak.

Američki geološki zavod (USGS) saopštio je da je zemljotres, koji se dogodio u 22.15 časova po lokalnom vremenu u sredu (06.15 GMT u četvrtak), bio na dubini od 35 km, prenosi agencija Rojters.

Na aplikaciji EMSC-a stanovnici ostrva Kodiak koji je 400 kilometara udaljen od epicentra javljaju kako su se ljuljale stvari u njihovim kućama.

Nakon razornog zemljotresa, usledila su dva jaka potresa jačine 6,2 i 5,6 stepeni po Rihteru, javila je američki seizmološki zavod.

Naređena je hitna evakuacija stanovništva.

Kurir.rs/Jutarnji list/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track