VAZDUŠNA FLOTA U BORBI SA VATRENOM STIHIJOM Ruski, azerbejdžanski i iranski avioni gase požare po Turskoj VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

Rade bez prestanka

VAZDUŠNA FLOTA U BORBI SA VATRENOM STIHIJOM Ruski, azerbejdžanski i iranski avioni gase požare po Turskoj VIDEO

Planeta -

Ruska Federacija, Azerbekdžan i Iran poslali su svoje letelice u Tursku kako bi tamošnjim vatrogascima pomogle da obuzdaju vatrenu stihiju koja proždire šume, kuće uz obalu Egejskog mora, ali i u unutrašnjosti.

Kolike su razmere požara govori da je Ruska Federacija poslala tri specijalozvana aviona za gašenje požara Beriev Be -200 koji su angažovani na gašenju vatrene stihije oko Marmarisa, a danas u Tursku sleteo je i Iljušin IL-76 Službe za vanredene situacije koji učestvuje u gašenju požara.

Sličan avion poslao je i Iran, a letelice se vodom na aerodromu pune iz citerni, dok amfibijske letelice Beriev Be-200 sleću na more.

Koliko je situacija sa požarima ozbiljna, govori i video snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kome se vidi avion Beriev Be -200 kako posle uzimanja vode poleće dok na bliskom radtojanju od njega prolazi jedirlica na kojoj osobe zbog buke i poletanja počinju da vrište dok avion juri da izbaci tone vode na vatrenu stihiju.

U gašenju požara za sad angažovani su i helikopteri turske Žandarmerije.

Kako je saopšteno rusko ministarstvo odbrane i ruska služba za vanredne situacije odlučili su da ogovore na tursku molbu za pomoć slanjem ukupno 11 aviona da učestvuju u gašenju požara. Na prvoj liniji borbe sa vatrenom stihijom angažovana su za sad četiri ruska, jedan auerbejdžanski i jedan iranski avion.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja