DA LI JE NOVI AMERIČKI BOMBARDER NAJGORI KOŠMAR RUSIJE: Mediji u SAD o karakteristikama B-21 Rejdera, stelt aviona! VIDEO
Foto: Profimedia / Northrop GrummanUSAF /Cover Images

usavršen

DA LI JE NOVI AMERIČKI BOMBARDER NAJGORI KOŠMAR RUSIJE: Mediji u SAD o karakteristikama B-21 Rejdera, stelt aviona! VIDEO

Planeta

Novi američki strateški bombarder B-21 „Rejder“ mogao bi izazvati velike poteškoće ruskim sistemima za protivvazdušnu odbranu, piše list „Nešenal interest“.

Autor članka Kris Ozborn naglašava da sa mnogih karakteristika ovog aviona možda nikada neće biti skinuta oznaka tajnosti. Ipak, jedan visoki zvaničnik američkih vazduhoplovnih snaga izjavio je novinaru da će novi „nevidljivi“ bombarder predstavljati pretnju po bilo koju metu, bilo gde u svetu, bez obzira na doba dana.

Ozborn nije isključio mogućnost da će B-21 biti testiran na sistemima PVO sličnim ruskim i kineskim.

Novinar je podsetio na sisteme S-400 i S-500 koji, prema rečima tvoraca, mogu da otkrivaju i uništavaju „nevidljive avione“. Iako su ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu efikasni, zadatak pronalaženja i uništavanja usavršenog B-21 za njih će biti izuzetno složen, dodao je autor.

Po njegovom mišljenju, Moskvi će biti potrebni osetljiviji radari koji mogu precizno da prate kretanje bombardera. Prisustvo potpuno novih stelt tehnologija u avionu moglo bi ga učiniti „najgorom noćnom morom“ za Rusiju, zaključio je novinar.

Razvojem aviona B-21 „Rejder“ bavi se kompanija „Nortrop Gruman“, a planirano je da počne da se upotrebljava 2025. godine. Spolja letelica podseća na B-2: oba projekta su zasnovana na konceptu teško primetnog aviona koji leti brzinom ispod brzine zvuka, izgrađenog po šemi „letećeg krila“ i koji može da nosi rakete ili bombe.

Jedan od glavnih zadataka takvog bombardera je, osim izvođenja nuklearnih udara, tajni pristup području lansiranja rakete ili bacanja bombe i uništavanje glavnih neprijateljskih objekata za PVO. Posle toga, taktička avijacija će moći da dejstvuje u relativnoj bezbednosti.

Kurir.rs / Sputnjik, National interest, Foto: Profimedia / Northrop GrummanUSAF /Cover Images

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja