SPASILAC U AKCIJI GAŠENJA POŽARA U TURSKOJ: Amfibija Be-200 poleće i sleće na morsku površinu blizu prepune plaže VIDEO
Foto: Twitter

lETEĆA AMFIBIJA

SPASILAC U AKCIJI GAŠENJA POŽARA U TURSKOJ: Amfibija Be-200 poleće i sleće na morsku površinu blizu prepune plaže VIDEO

Planeta -

Glavni nosilac borbe protiv "vatrene stigije" koja je zahvatila turski deo mediteranske obale je ruski protiv požarni avion Beriv Be -200, čija 4 primerka lete nad turskom u zoni popularnih letovališta Bodrum i Marmaris gde je vatrena stihija u nekoliko navrata zahvatila brda iznad ovih popularnih letovališta i zahvaljujući borovoj šumi se munjevito proširila.

Iako su vlasti privremeno evakuisale, iz predostrožnosti tursite koji su bili smešteni u hotelima blizu šuma, bilo je i onih koji nisu izašli sa kafoerima na ulicu i prebacivali se na bezbednije lokacije, pa su nastavili da se kupaju.

Tako je danas na drušvenim mrežama osvanu snimak ruskog protivpožarnog aviona Beriv Be -200 koji sleće na morsku površinu, uzima vodu i ponovo poleće. Naravno to ništa ne bi bilo neobično da se ne dešava u samoj blizini kupača, kojima je pružena prilika da pogledaju izbliza efikasnost aviona, koji se pokazao kao efikasna paltforma za suzbijanje požara u većini mediteranskih zemalja, koje se svako leto zbog velikih vrućina suočavaju sa šumskim požarima.

Beriev Be-200 altair (r na ruskom: Бериев Бе-200) je višenamenski amfibijski avion koji je razvila avio komapnija Beriev iz Irkutska. Prvi let ovaj avion amfibija obavio je 1998, a janvosti je predstavljen 2003. godine. Ovaj avion prvenstveno je namenjn za gašenje požara, traganje i spasavanje, pomorsko patroliranje, prevoz tereta i putnika. Taktičko-tehničke mogućnosti aviona Beriev Be-200 je transport 12 tona (12.000 litara vode) koje može da izruči na mesto požara, a ima mogućnost prevoza i do 72 putnika.

Avion Be-200ChS spada u kategoriju "letećih brodova" ( Flying boats) i nema konkurencije u svetu, jer sa jednim sletanjem na vodenu površinu može da uzme 12 tona vode i da sa takvim teretom leti brzinom od 700 kilometara na čas. Ruski opitni pilot Eugen Jurasov za ovaj avion rekao je da je veoma stabilan, lak za upravljanje i veoma udoban što je važno kad su u pitanju dugi letovi. On je dodao da se Be-200 veoma dobro ponaša u vazduhu, kao i na vodi, što je veoma važno kod gašenja požara, jer tankovi ovog aviona se pune vodom dok on pluta na vodenoj površini.

Inače avion Beriev Be-200ChS od 2004 često se u letnjoj sezoni iznajmljuje za gašenje požara. najveći rentijeri su Italija (Sicilija), Grčka, Portuglal, a u Aziji Indonezija. Zbog mogućnosti transporta i izbacivanja velike količine vode pokazali su se kao efikasne platforme za gašenje požara na nepristupačnim terenima.

I Srbija je od 2007 za vreme velikih vrućina takođe u nekoliko navrata koristila ove avione, koje je Ruska federacija posla u pomoć za gašanje požara na nepristupačnim lokacijama pre svega na Staroj Planini.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track