OPERACIJA SAVEZNIČKO UTOČIŠTE: Ovako je izgledao dolazak Avganistanaca koji su radili za američku vojsku u SAD! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

oBJAVLJENI PRVI SNIMCI IZ AVIONA

OPERACIJA SAVEZNIČKO UTOČIŠTE: Ovako je izgledao dolazak Avganistanaca koji su radili za američku vojsku u SAD! VIDEO

Planeta -

Pre dva dana u svetskim medjima objavljena je bila informacija se je prvim evakuacijskim letom u Sjedinjene Države stigao 221 Avganistanac od kojih je 57 dece i 15 beba. Radi se o Avganistancima i članovima njihovih porodica koji su sarađivali sa američkom vojskom punih 20 godina.

Sada je Stejt departmen objavio i vido snimak dolaska Avganistanaca u SAD i kako je to izgledalo od momenta kada su otvorena vrata aviona posle sletanja i kako je teklo iskrcavanje.

izbeglice, Amerika
foto: Printscreen Twitter

Stejt dewpartment je u svom kratkom filmu opisao najbitnije detalje o operaciji, kojaće se nastaviti i u narednom periodu.

"Pozdravljamo prvu grupu avganistanskih specijalnih imigranata koji se prijavili za njihov novi dom u Sjedinjenim Državama. Odajemo im počast za njihovu uslugu u očuvanju bezbednosti Amerikanaca i njihov rad na izgradnji svetlijeg Avganistana".

Avion sa Avganistancima sleteo je na aerodrom Duls u Virdžiniji, a oni će narednih nedelja biti raseljeni po celoj državi. Na taj način oni će se pridružiti 70.000 Avganistanaca koji su od 2007. godine ušli u SAD preko posebno viznog programa.

izbeglice, Amerika
foto: Printscreen Twitter

Američki predsednik Džo Bajden je u četvrtak ovaj let označio kao "važnu prelomnicu u ispunjavanju obećanja hiljadama Avganistanaca, koji su služili zajedno sa američkim vojnicima i diplomatama u poslednjih 20 godina u Avganistanu".

Bajden se zahvalio "hrabrim Avganistancima koji su podržali SAD. Danas sam ponosan, mogu da im kažem: "Dobrodošli kući".

Bajdenova administracija je celu operaciju koja ima snažnu podršku i demokrata i republikanaca imenovala "Savezničko utočište". Naime, američki kongres je sa velikom većinom potvrdio zakon sa kojim je dozvolio 8.000 viza i 500 miliona američkih dolara za ceo program obezbeđivanja Avganistanaca kojo dolaze u SAD.

izbeglice, Amerika
foto: Printscreen Twitter

Prevodioci i drugi saradnici Amerikanaca su u prošlosti bili prve mete osvete Talibana, koji posle povlačenja američkih snaga zauzimaju sve više provincija Avganistana i čak drže 90 posto granice prema susednim državama.

Naime, američki predsednik Bajden počekom ove godine objavio je odluku o povlačenju američkih vojnih snaga iz Avganistana. Povlačenje bi trebalo po planu da bude okončano na 20. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra ove godine.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track