GRAD UNIŠTENIH SNOVA I UZALUDNO ČEKANJE PRAVDE Godinu dana nakon eksplozije u Bejrutu, ekonomska kriza trese Liban VIDEO
Foto: EPA / Nabil Mounzer

GODINU DANA OD STRAVIČNE EKSPLOZIJE U BEJRUTU

GRAD UNIŠTENIH SNOVA I UZALUDNO ČEKANJE PRAVDE Godinu dana nakon eksplozije u Bejrutu, ekonomska kriza trese Liban VIDEO

Planeta -

Liban je proglasio današnji dan kao nacionalni dan žalosti u znak sećanja na prvu godišnjicu katastrofe u kojoj je poginulo više oko 200 ljudi, ranjeno oko 6.000, a raseljeno još 300.000. Godinu dana kasnije, nijedan visoki zvaničnik nije odgovarao jer lokalna istraga ne napreduje.

Krov nad glavom izgubilo je 300.000 ljudi, a baš svi su izgubili veru u bolju budućnost, piše DW.

Liban, Bejrut, požar
foto: EPA / WAEL HAMZEH

Kako prenosi Jutarnji list, prodavnice, banke i preduzeća danas neće raditi, a vladine zgrade spustiće svoje zastave na pola koplja.

Porodice žrtava planiraju da marširaju do luke, a tamo bi parastos trebalo da počne tačno u vreme prošlogodišnje eksplozije, u 18.07 sati po lokalnom vremenu.

Sledeće godine u Libanu su parlamentarni izbori – i to je mnogim Libancima poslednja nada da će ikada biti utvrđeni krivci za eksploziju.

Restrikcije struje, glad, siromaštvo...

Liban se suočava sa jednom od najgorih svetskih ekonomskih kriza još od 1800-tih, u toj zemlji medicinska oprema, gorivo kao i električna energija su na minimumu, prenosi BBC.

Upravo zbog ove krize procenjuje se da više od polovine stanovnika te zemlje više ne može sebi da prijušti dovoljno hrane, jer su cene veoma skočile nakon kraha njihove valute. Ljudima nije ostalo ništa.

Svakoga dana ljudi stoje u kilometarskim kolonama kako bi osigurali bar malo goriva.

Ušteđevine i plate su svedene na gotovo ništa.

Eksplozija luci i pandemija samo su pogoršale ovu krizu praćena decenijskom korupcijom i lošim upravljanjem.

Nakon skoro godinu dana od eksplozije grad je još uvek u ruševinama. Nemiri na ulicama izbijaju na nekoliko nedelja.

Bejrut, Liban, požar
foto: EPA / WAEL HAMZEH

Jer aktuelni politički vrh je toliko potonuo u mrežu korupcije, da se čak i pojedini ministri ne usuđuju da bilo šta urade.

Trejsi Nadžar je u katastrofi izgubila svoju trogodišnju kćerku Aleksandru. Poginuo je i sin Rite Hiti, on je kao vatrogasac stradao u akciji gašenja vatre. To što niko ne preuzima odgovornost, ljuti ožalošćene žene.

-Iz poštovanja prema žrtvama, ovi na vrhu bi trebalo da podnesu ostavke i odu kući. Ali oni to ne čine. Oni i dalje dele kolač između sebe – i nikad im nije dosta, rekle su one, prenosi DW.

NAKON GODINU DANA OD TRAGEDIJE OGLASILA SE MLADA IZ LIBANA ČIJI JE VIDEO OBIŠAO SVET: Ne želim da se sećam tog dana

Ceo svet je obišao snimak mlade Libanke Isre Seblani koja je u venčanici pozirala za svoje svadbene fotografije u trenutku kada se dogodila eksplozija u Bejrutu.

Seblani, inače lekarka koja je tada radila u SAD, godinu dana kasnije se prisetila užasa.

Mi čak ne želimo ni da se sećamo tog dana, posebno ja. Još uvek nemam ni jednu fotografiju venčanja u svom domu, rekla je Isra.

-Nisam stavila naše fotografije, ne mogu, dodala je.

Kako je rekla, taj dan je čekala veoma dugo, i sve što se dogodilo jako ju je pogodilo.

-Ne mogu da gledam roditelje koji su izgubili decu, decu koja su izgubila roditelje i haosa koji se dogodio, da budem srećna. Ne želim da lažem sebe, istakla je Isra kroz suze.

Njen suprug biznismen Ahmad Subeih rekao je da je to sećanje koje se ne može zaboraviti.

-To ostaje u nama i ostaće verovatno dok smo živi, rekao je on za Al Džaziru na engleskom.

-To sećanje će živeti sa nama sve dok ne umremo ili dok ne izgubimo pamćenje, dodao je on.

Kako kaže, ti momenti za njega i nju neće izaći iz njihovog pamćenja.

-To je usađeno u nas, u naše živote, mozak i dušu i ostaće tu, rekao je Ahmad.

Isra kaže da im je plan za budućnost da putuju i da su privremeno u Libanu dok ne nađu mesto gde će otići i stvarati porodicu.

-Želimo sigurnost, ne jurimo za novcem i fensi načinom života, samo želimo sigurnost, istakla je ona.

HRW: Libanski zvaničnici nisu zaštitili građane od eksplozivnih hemikalija

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) ocenila je juče da su najviši libanski zvaničnici znali za opasnost koju predstavlja visoko eksplozivni materijali uskladišteni godinama u bejrutskoj luci i nisu uradili ništa da zaštite ljude i njihovu imovinu.

U izveštaju o razornoj eksploziji koja se tamo dogodila pre godinu dana HRW je naveo da neki od tih zvaničnika sada pokušavaju da osujete istragu, prenosi Radio slobodna Evropa.

Izveštaj je objavljen uoči obeležavanja godišnjice eksplozije u kojoj je poginuo 214 ljudi, a ranjeno više od 6.000 i uništeno i oštećeno na hiljade stanova i firmi.

Eksploziji je prethodio veliki požar u lučkom skladištu pošto se zapalilo skoro 3.000 tona loše uskladištenog amonijum nitrata.

Godinu dana kasnije još se ne zna ko je naručio pošiljku hemikalija i zašto su ignorisana upozorenja o opasnosti koju predstavljaju.

Kurir.rs/DW/Al Džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track