SIRIJSKA PVO MODERNIZOVANIM BUKOM SA NEBA SKINULI AMERIČKI ŠPIJUNSKI DRON: Raketa bespilotnu letelicu pretvorila u buktinju! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

uPAD IZ JORDANA

SIRIJSKA PVO MODERNIZOVANIM BUKOM SA NEBA SKINULI AMERIČKI ŠPIJUNSKI DRON: Raketa bespilotnu letelicu pretvorila u buktinju! VIDEO

Planeta -

Sirijska PVO pre tri dana je sa raketom lansiranom sa raketog sistema BUK -M2E oborila američki izviđački dron MQ-4C Triton koji je uleteo u sirijski vazdušni prostor.

Obaranje je izvela sirijska jednica PVO koja je nedavno završila obuku na modernizovanoj varijanti raketnog sistema PVO BUK koji su dobili od Rusije. Inače ova jednica nedavno je imala i okršaj sa izraelskim krstarećim raketama "Delilah" koje su na ciljeve u okolini Alepa lansirali izraelski borbeni avioni F-16I iz vazdušnog prostora Libana.

Prema dostupnim informacijama radi se o američkom izviđačkom dronu MQ-4C Triton, koji se označava za najskuplji jer cena jednog primerka se kreće od 180-200 miliona dolara.

Ono što je poznato jeste da je dron u sirijski vazdušni prostor stigao iz Jordana. Tačnije iz vazduhoplovne baze "Mufaq al-Salati Air Base". Dron se pojavio iznad Alepa gde je došao odmah na udar baterije sirijske PVO opremljene sa modfikovanim raketnim sistemom BUK, koji na tom prostoru dežuraju zbog čestih upada izraelskih borbenih aviona.

Prema dostupnim informacijama na dron je lasnirana jedan raketa koja ga je pretvorila u butkinju. Po padu na zemlju delove drona okružila je sirijska vojska.

Američka vojska se povodom ovog slučaja nije oglasila.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track