LETELE UVREDE I SEVALE PESNICE: Talibani se međusobno pobili oko zasluga i sastava nove vlade, ključni čovek grupe NESTAO
Foto: EPA/STRINGER

IDILA JE KRATKO TRAJALA

LETELE UVREDE I SEVALE PESNICE: Talibani se međusobno pobili oko zasluga i sastava nove vlade, ključni čovek grupe NESTAO

Planeta -

Mesec dana pošto su osvojili Avganistan i svega nekoliko dana pošto su predstavili novu vladu, talibani su već uspeli da se posvađaju oko toga ko je zaslužan za njihovu istorijsku pobedu.

Kako prenosi BBC pozivajući se na izvore među talibanima, između dvojice istaknutih lidera terorističke grupe nedavno je izbio žestok sukob oko sastava nove vlade i toga ko je od njih zaslužniji za ponovni dolazak na vlast.

Navodno, pristalice dve frakcije talibana potukli su se u predsedničkoj palati u Kabulu. Talibani, naravno, demantuju da je do bilo kakvog sukoba došlo.

Grupa je prošlog meseca preuzela kontrolu nad Avganistanom i proglasila je "Islamski emirat". Nova vlada sastoji se isključivo od visoko rangiranih talibana, među kojima ima onih koji su ozloglašeni po svojim napadima na američke i savezničke snage.

Vest o sukobu pojavila se nakon izveštaja da je jedan od osnivača pokreta, mula Abdul Gani Baradar nestao.

Britanski servis prenosi, pozivajući se na izvore među talibanima, da su Baradar i Halil ur-Rahman Hakani, ministar za izbeglice i istaknuta figura militantne Hakani mreže, razmenili teške reči, dok su njihove pristalice razmenile i udarce.

Svađa i sukob su izbili jer Baradar, novi zamenik premijera, nije bio zadovoljan strukturom njihove vlade.

Talibani ne mogu da se dogovore ko je zaslužniji za pobedu u Avganistanu. Baradar smatra da bi naglasak trebalo da bude na diplomatiji (koju je on promovisao), dok Hakani grupa smatra da je pobeda izvojevana oružjem a ne pregovorima.

Baradar je bio prvi talibanski lider koji je direktno razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom 2020. Pre toga, potpisao je u ime talibana sporazum u Dohi o povlačenju američkih snaga iz Avganistana.

Sa druge strane, moćna Hakani mreža povezuje se sa nekim od najgorih napada u Avganistanu u proteklih 20 godina na avganistanske i zapadne trupe. Amerika ih je proglasila terorističkom orgnaizacijom, a lider mreže, Siradžudin Hakani je ministar unutrašnjih poslova u novoj vladi.

Šaputanja o internom sukobu počela su da se šire krajem prošle sedmice kada je Baradar, koji je jedan od najpoznatijih talibana, nestao. Iako se spekuliše da je možda mrtav, talibani tvrde da je u Kandaharu na sastanak sa vrhovnim vođom talibana. Čak su i objavili njegovu audio poruku u kojoj uverava Avganistance da je dobro. Problem je što su talibani u prošlosti umeli da objavljuju audio poruke ljudi koji su mrtvi, konkretno osnivača, mule Omara.

Zajedno sa Baradarom nestao je i vrhovni komandant talibana, Habitula Akundžada koji je zadužen za politička, vojna i verska pitanja i koji već neko duže vreme nije viđen u javnosti.

U međuvremenu, talibani su pozvali međunarodne donore da nastave sa slanjem humanitarne pomoći zemlji kojoj preti katastrofa i nestašica hrane, ali pod uslovom da ne politizuju svoju pomoć.

Više od milijardu dolara pomoći obećano je Avganistanu posle upozorenja Ujedinjenih nacija da zemlja ima hrane samo do kraja meseca.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track