TALIBANI ZAPLENILI BALISTIČKE RAKETE SKAD I LUNA Džihadisti tajno skladište otkrili u dolini Panšir! VIDEO
Foto: Printscreen/ Twitter

Priča o 99. raketnoj bazi

TALIBANI ZAPLENILI BALISTIČKE RAKETE SKAD I LUNA Džihadisti tajno skladište otkrili u dolini Panšir! VIDEO

Planeta -

Priča o tome da su talibani imali balističke rakete datira još od sredine 1990-tih godina, ali tad ih niko nije video iako su bile priče da su korištene. Onda je ta priča utihnula i više od 25 godina balističke rakete u Avganistanu niko nije spomenuo. Međutim, "Skadovi" su ponovo osvanuli u Avganistanu, a talibani su ih doduše u očajnom stanju otkrili u dolini Panšir u delu koji je nedavno zauzet.

Džihadisti su brže bolje porhlili da pokažu balističke rakete. Sudeći po snimku vidi se da su one u očajnom stanju i da bi bila potrebna visoka stručnost kao i posedovanje raketnog goriva da ove rakete budu operativne.Osim skadova zarobljeno je dosta i takitičkih balističkih raketa tipa Luna (NATO klasifikacija FROG-7) dometa 70 kilometara.

balističke rakete,, skaf, frog, talibani, Avganistan
foto: Printscreen/ Twitter

Uglavnom sva zalenjena tehnika datira iz 1980 tih godina prošlog veka iz rata vojske DRA i mudžahedina.

Najintenzivnija upotreba taktičkih balističkih raketa je bila pri kraju Sovjetsko-Avganistanskog sukoba. Pre samog povlačenja sovjetske armije iz Avganistana bila je formirana 99. raketna brigada koja je imala balističke rakete tipa R-17 "Skad", sa basom u mestu Afšur. Prvi put borebno je upotrebljena u novembru 1988. Jezgro jedinice sačinjavali su na početku sovjetski vojnici, a kako su Avganistanci završavali obuku, tako su preuzimali i dužnosti u samoj brigadi. Prvi projektili bili su lanisrani na skladište municije Mudžahedina na samoj avganistansko-pakistanskoj granici. U pitanju su bile balističke rakete Skad B. U bitki za Džalalbad 1989 lansirali su 438 skadova, a oktobra 1989. čak 995 balističkih raketa.

balističke rakete,, skaf, frog, talibani, Avganistan
foto: Printscreen/ Twitter

Upravo ode balističke rakete pomogle su da se Džalalabad odbrani, a ofanziva mudžahedina doživi fijasko uz ogromne gubitke.. Maja 1991. 99. raketna brigada lansirala je 1.554 od 1.700 projektila tipa skad.

Otkuda onda skadovi u dolini Panšir?

Elem 24. aprila 1992 godine mudžahedinske jednice komandanta Ahamada Šah Masuda zauzeli su vojnu bazu Afšur u kojoj je bila smeštena 99. raketna brigada. Tom prilikom mudžahedini su zaplenili 50 projektila tipa skad sa ogoromnim brojme lansera 9P117. Druge mudžahedinske jedinice zarobile su nekoliko lansera i raketa. Ono što je bio problem jeste nedostatak osoba koje su bile obučene za lansiranje balističkih raketa. Mudžahedini su zato ponovo prikupili određene veterane 99. raketne brigade.

Skadovi su korišteni i tokom rata mudžahedinskih jedinica i talibana. Tokom talibanske ofanzive na Kabul 1996 lansirane su 44 balističke rakete tipa Skad, ali one nisu mogle da zaustave talibane, koji su munjevito osvojili grad. Tom prilikom talibani su došli u posed nekoliko lansirnih vozila i balističkih raketa. Od tog perioda talibani su uz tepku muku uspeli da lansiraju samo pet raketa, jer nije bilo ni kadrova, a oprema koju su posedovali postala je zastarela i neupotrebljiva, jer nije bilo ni rezervnih delova, a kamoli stručnih kadorva za rukovanje ovakvom tehnikom.

Posle dolaska američke vojske u Avganistan novembra 2011 godine. Američki vojnici su pronašli poslednja četiri operativna sistema Skad kao i rakete u dolini Panšir 2005. Da li su to te iste rakete ili je u pitanju skladište, koliko i gde sve ima raketa izgleda da će ostati tajna i enigma u zemlji zvanoj Avganista.

Ono što je utešno u celoj priči jeste da su rakete u očajnom stanju. Da li ima raketnog goriva, u kakvom stanju su bojeve glave, mobilni lanseri za ispaljivanej rakete, sve su to pitanja na koja je teško dati odgovor.

Da li će talibani iskoristit rakete za propagandne svrhe, sa sigurnošću možemo reći DA, makar one bile neoperativne.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja