PRST U OKO BRITANCIMA ZBOG FOKLANDA Argentina planira kupovinu 12 kinesko pakistanskih lovaca JF-17! London pobeseno
Foto: screenshot youtube, google maps

Posao vredan 660 miliona dolara

PRST U OKO BRITANCIMA ZBOG FOKLANDA Argentina planira kupovinu 12 kinesko pakistanskih lovaca JF-17! London pobeseno

Planeta -

Britanski specijalizovani sajt ukdefencejournal objavio je vesta da je Argentina zainteresovana za nabavku lovaca JF-17 A Blok III od Pakistana prema planu budžeta koji je predstavljen kongersu.

Kako navodi ovaj portal argentinska vlada planira da izdvoji za nabavku 664 miliona dolara za kupovinu 12 lovcaca JF-17A Blok III iz Pakistana što je u planu za budžeta za 2022.

Argentnina vež duže vreme pokušava da sa više strana nabavi borbene avione, da bi zamenili svoju zastarelu flotu borebnih aviona tipa Daso Miraž III od kojih je 17 modernizovano od ukupno 41 koliko ih se nalazi u operativnoj upotrebi.

Međutim, Argentina je uvek nailazila na pritosak Velike Britanije i svaki pokušaj kupovine je propao, jer London strahuje od svakog vojnog jačanja Buenos Aiersa zbog Foklandskih ostrva (Las Malvinas) oko kojih su Velika Britanija i Argentnina vodili krvav vazdušno pomorski rat oko ostrvskog arhipelaga. Rat iz 1982. je označen i kao poslednji kolonijalni rat. Prošle godine Britanija je blokirala prodaju južnokorejskih borbenih aviona Argentini.

Velika prašina se digla i kad je Argentina 2012. htela da kupi frontovski lovac SU-24M, ali je ovaj posao propao zbog loših ekonomskih prilika u ovoj latinoaemričkoj zemlji.

Veze Argentine i Pakistana postale su bliske pošto je ova južnoamerička država podržala vlast u Islamabadu i njhovi rezoluciju o pravu na samoporedeljenje. Pakistan je glasao za rezoluciju da je postojanje kolonijalizma nekompatibilna sa idealnom univerzalnog mira, pošto je ovo pitanje relevantno i za Argentinu zbog Foklanda.

Predsedavajući pakistanskog Senata rekao je da Pakistan i Argentina imaju veoma blisku saradnju na različitim poljima i jednoglasne stavove o međunarodnim pitanjima

JF-17 Thunder je jednomotorni višenamenski borbeni avion koji su zajedno razvili pakistanski aeronautički kompleks i kineska korporacija Čengdu Erkaraft Korporejšen. Konstrukotir ove letelice tvrde da se radi o viešnamenkom lovcu koji se može koristiti za širok spektar misija od presretanja, napada na kopnene i vazdušne ciljeva, za protivbrodsku borbu i izviđačke misije. Inače 58% aviona JF-17, uključujući prednji trup, krila i vertikalni stabilizator, proizvodi se u Pakistanu, dok se 42% proizvodi u Kini, a konačna montaža se odvija u Pakistanu.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track