POČEO DIPLOMATSKI RAT IZMEĐU PARIZA, KANBERE I VAŠINGTONA Francuska povukla amabasadore iz Australije i SAD
Foto: Shutterstock

Propao posao sa podmornicama

POČEO DIPLOMATSKI RAT IZMEĐU PARIZA, KANBERE I VAŠINGTONA Francuska povukla amabasadore iz Australije i SAD

Planeta -

Francuska je odlučila da opozove ambasadore iz SAD i Austrailje zbog kao su naveli "izuzetne ozbiljnosti" kada je došlo do propasti posla sa francuskim podmornicama i formiranja AUKUS pakta

Pariz je opozvao svoje ambasadore iz Vašingtona i Kanbere na konsultacije, navodeći kao razlog "neprihvatljivo ponašanje" SAD -a, Velike Britanije i Australije u postizanju sporazuma o nuklearnoj podmornici koji je poništio francuski ugovor o izgradnji podmornica.

Premijer Australije Skot Morison i njegov britanski kolega Boris Džonson zajedno sa američkim predsednikom Džo Bajdenom u utorak 15. septembra su održali virtuelnu konferenciju za novinare gde su najavili zajednički sporazum o naprednoj razmeni odbrambenih tehnologija.

Australijski premijer je javnosti po prvi put razotkrio da će prva velika inicijativa novog trilateralnog bezbednosnog partnerstva biti isporuka podmorničke flote na nuklearni pogon Australiji.

Jedan izvor je rekao da je ovaj potez bio opravdan i da je prelazak na nuklearnu tehnologiju bio neophodan u svetlu promenljivih strateških okolnosti kako Kina postaje sve agresivnija u regionu.

Kao privremeni korak, bila je sugestija da SAD planiraju da upravljaju nekim od svojih podmornica na nuklearni pogon klase Virdžinija iz pomorske baze Pert,

Očekuje se da će britanska vlada, koja takođe upravlja podmornicama na nuklearni pogon, podržati Australiju.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track