KAKO IZGLEDA SEVERNOKOREJSKI INTERNET: Bez pristupa svetskoj mreži, ali pravila ne važe za elitu! Evo za šta ga ona koristi! VIDEO
Foto: Profimedia

jadno

KAKO IZGLEDA SEVERNOKOREJSKI INTERNET: Bez pristupa svetskoj mreži, ali pravila ne važe za elitu! Evo za šta ga ona koristi! VIDEO

Planeta -

Da je prosečan Severnokorejac imao pristup punom internetu, bio bi šokiran kada bi otkrio da je ostatak sveta mnogo drugačiji od njihove matične zemlje. Ali, naravno, upravo zato većina njih ne može da ide na internet.

U stvari, računari su u Severnoj Koreji izuzetno ograničeni. Za posedovanje morate imati dozvolu koju je izdala vlada, jer je očigledno isto toliko opasna kao i vatreno oružje. Lično vlasništvo nad faks mašinama je potpuno zabranjeno, a ne da bi faks "Pomozi mi" ovih dana stigao bilo gde. Dakle, velika većina Severnokorejaca nema pristup računarima, a još manje internetu.

Prema Vok -u, većina severnokorejskih računara postoji u vladinim kancelarijama, na univerzitetima i u nekoliko sajber kafića. Proizvodi ih vladina kompanija Morning Panda, koja ima apsurdno slatko ime uprkos tome što je vodi ovakva država. Međutim, ovi računari se uopšte ne povezuju sa internetom. Umesto toga, oni su povezani sa intranetom zemlje, Kvangmiong. Za razliku od globalno povezanog interneta, intraneti su lokalni i ograničeni.

Dakle, neki stanovnici gradova mogu da se jave Kvangmiongu za mejl i nekolicinu veb stranica (koje izgledaju kao da su iz 1994. godine). Ali, naravno, pravila se ne odnose na elitu Severne Koreje, preenosi Grandž.

Oko nekoliko hiljada visokih državnih zvaničnika u Severnoj Koreji ima slobodan pristup internetu. Koriste ga za prilično standardne stvari: preuzimanje filmova, kupovinu na mreži i hakovanje britanskog zdravstvenog sistema. Da, prema Vašington Postu, severnokorejski kibernetski napad Vonakraj naneo je pustoš hiljadama računara i uspeo da ugasi britanski zdravstveni sistem na više dana.

Naravno, to nije bio jedini put da je Severna Koreja postala malo hakerski srećna. 2014. pokazali su svoju moć hakiranjem kompanije Soni Pictures Entertainment i prikupljanjem mnoštva informacija, uključujući brojeve socijalnog osiguranja, mejl i nekoliko filmova koji još nisu stigli u bioskope. Prema PBS -u, američki zvaničnici veruju da je napad podstaknut filmom "Intervju", koji se bavi zaverom za ubistvo Kim Džong-una, severnokorejskog lidera.

Nedavno je Njujork Tajms izvestio da se upotreba interneta u Severnoj Koreji povećala za oko 300 odsto od 2017. Njihova nova omiljena internet aktivnost je krađa i vađenje kriptovaluta kako bi zaobišli američke sankcije.

Međutim, između svih hakovanja i finansijskog finaliziranja, Severna Koreja takođe voli da se promoviše putem propagande. Zemlja vodi nekoliko vlastitih veb stranica na kojima se nalaze stvari poput „Aktivnosti vrhovnog vođe“ , korejske recepte i severnokorejske filmove. Nadajmo se u budućnosti većem broju farmi voća i manje sajber napada velikih razmera.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track