SVEMIRSKI TURISTI PLJUSNULI NA ZEMLJU Završen trodnevni vanzemaljski izlet Spejs Iks kapsule: Ovo je bila đavolski dobra vožnja!
Foto: Printscreen/Twitter

svemir

SVEMIRSKI TURISTI PLJUSNULI NA ZEMLJU Završen trodnevni vanzemaljski izlet Spejs Iks kapsule: Ovo je bila đavolski dobra vožnja!

Planeta -

Prvo svemirsko putovanje turista civila koji su u kapsuli „Spejs iks“ tri dana kružili oko Zemlje se završilo.

Četvoro svemirskih turista vratilo se na Zemlju sa trodnevnog "vanzemaljskog" izleta u kapsuli Spejs Iksa i sletelo u Atlantik, u blizini obale Floride.

"U ime Spejs Iksa, dobrodošli nazad na Zemlju. vaša misija je pokazala svetu da je svemir za sve nas", rekao je kontrolor Spejs Iksa po sletanju kapsule.

"Mnogo vam hvala, ovo je za nas bila đavolski dobra vožnja... i tek je počela", rekao je Džared Ajzakmen, milijarder koji je predvodio ekipu svemirskih turista. Veruje se da je Ajzakmen platio milione za četiri karte.

Ajzakmen je ranije rekao da mu je cilj da prikupi 200 miliona dolara za dečju istraživačku bolnicu Sent Džud. On je donirao 100 miliona dolara i ponudio je na lutriji kartu za jednog. U kapsuli sa njim bila je i Hejli Arseno, lekarka i bivši pacijent Sent Džuda, inženjer i pobednik na lutriji Kris Sembroski i prodesor naučnik i umetnik Sijan Proktor.

Letelica "Dragon" je putovala brzinom većom od 27.500 kilometara na sat. Posadu u kabini od visokih temperatura čuvao je toplotni štit, dok se kapsula spuštala prema Atlantskom okeanu.

Posle izlaska iz letelice, neposredno pre nego što su helikopterom vraćeni na Floridu, posada je viđena kako se smeška i maše kamerama uživo.

Putnici su tokom leta razgovarali sa Tomom Kruzom i Bonom iz grupe U2, gledali filmove, jeli hladnu picu, sendviče, jagnjetinu i pastu bolonjeze i generalno se dobro zabavljali.

Osim problema sa ventilacijom u toaletu i kvara na temperaturnom senzoru, let je protekao bez problema, a zvaničnici Nase rekli su da je letelica verovatno najsigurnije vozilo sa posadom koje je ikada letelo.

Vozilo je već završilo dva uspešna putovanja u svemir sa profesionalnim astronautima, pre nego što je ova grupa svemirskih turista krenula na višednevno putovanje.

Spejs Iks Ilona Maska već ima bukirana četiri leta do Međunarodne svemirske stanice sa klijentima koji su kupili kartu i koje će pratiti bivši NASA astronauti.

Prvi koji će otići do MSS su trojica biznismena koji su platili 55 miliona dolara svaki za let u svemir. Rusija idućeg meseca planira da prebaci u svemir glumca i filmskog režisera, a japanski tajkun ide u orbitu u decembru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track