MISTERIJA NEPOSTOJEĆEG SUPERLOVCA F-52: Tramp tvrdi da su ga dali Norveškoj, a njegov dizajn je skriven u video igrici! VIDEO
Ilustracija, Foto: Screenshot YT

naoružanje

MISTERIJA NEPOSTOJEĆEG SUPERLOVCA F-52: Tramp tvrdi da su ga dali Norveškoj, a njegov dizajn je skriven u video igrici! VIDEO

Planeta -

Predsednik Donald Tramp je prošle godine rekao novinarima da su Sjedinjene Države isporučile F-52 Norveškoj.

Izjava je očigledno bila greška, još ne postoji F-52. Avion postoji samo u kontekstu video igre pod nazivom „Call of Duti: Advanced Varfare“ - međutim, nekada je postojao koncept stvarnog sveta koji liči na fiktivni avion.

„U novembru smo počeli sa isporukom prvih borbenih aviona F-52 i F-35“, rekao je Tramp. "Imamo ukupno 52 i dostavili su ih već malo pre roka."

Avion koji se pojavljuje u Call of Duti: Advanced Varfare očigledno je zasnovan na konceptima Lokid Martina iz ranih devedesetih za Nejvel Advansed Taktical Fajter i kasniji A/FKS-oba su zasnovana na demonstracijskim avionima IF-22 koji su na kraju postali F-22 Raptor.

Kongres je naložio da program naprednih taktičkih lovaca-koji je rezultirao F-22-bude zajednički napor vazdušnih snaga i mornarice. Iako je usluga ispala iz programa ATF, američka mornarica je i dalje imala glas o tome koji će avioni biti izabrani za ono što će postati program Raptor. Izbor mornarice bila je pomorska varijanta dizajna IF-22, koja je izgledala kao bizarni hibrid Raptora i F-14 Tomcat sa krilima promenljive geometrije.

„Tim, koji je vredno radio na svakom detalju našeg dizajna NATF-a [Naval Advanced Tactical Fighter] krajem 1989. i početkom 1990. godine, proizveo je stelt lovac sa krilima koji je mogao superkrstariti. Bio je veoma pogodan za udarne operacije", kaže Šerm Malin, šef Lokid Martina Skank Vorks za ATF program. „Mornarica je ipak dobila glas na ATF takmičenju, i, kako smo kasnije saznali sa sigurnošću, dala je to za naš tim F-22", prenosi Nešenal Interest.

Mornarici nisu bili dragi mornarički derivati IF-23, koji su imali konfiguraciju koja se smatrala manje privlačnom. U stvari, zato što je reakcija mornarice bila tako povoljna, Lokid je kasnije predstavio izmenjenu verziju svog NATF predloga za nesrećni projekat AF-Ks koji je Mornarica na kraju bila primorana da otkaže u korist programa Džoint Strajk Fajter. Neki zvaničnici mornarice ogorčeni su zbog te činjenice do danas.

Međutim, ako se pogleda predložena pomorska verzija F-22 ili predloženi AF-X, sličnost sa F-52 je izuzetna. Jasno je da su dizajneri igara zasnovali izmišljeni avion na starim konceptima Lkida.

Možda će jednog dana postojati F-52, ali tehnologija je daleko napredovala od vremena IF-22 i IF-23. Tako će sutrašnji avioni izgledati veoma drugačije od današnjih aviona. Najverovatnije će, s obzirom na trenutne trendove, inženjeri morati usvojiti konfiguraciju letećeg krila bez isturenih repnih površina radi naprednog prikrivanja. Ali svakako, budući F-52 neće ličiti na izmišljenog pandana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track