SPECIJAL NA KURIR TELEVIZIJI! Nemačka i Evropa posle Merkelove! MLAKAR: Izbori u Nemačkoj su nikad neizvesniji! (VIDEO)
Foto: Kurir

izbori

SPECIJAL NA KURIR TELEVIZIJI! Nemačka i Evropa posle Merkelove! MLAKAR: Izbori u Nemačkoj su nikad neizvesniji! (VIDEO)

Planeta -

Večeras od 20 do 23 sata Kurir televizija emituje specijalnu emisiju posvećenu izborima u Nemačkoj.

Zašto su za Srbiju važni ovi izbori, kakvu će saradnju naša zemlja imati sa novom nemačkom vladom, kako će Nemačka izgledati posle Angele Merkel, šta promena vlasti u Nemačkoj znači za EU, neke su od tema o kojima će govoriti brojni gosti.

Voditelj emisije je Silvija Slamnig, a uživo iz Berlina javljaće se Luka Tešanović.

Andrej Mlakar, urednik rubrike Planeta na portalu Kurir.rs, predviđa neizvesnu noć i tesnu borbu.

"Izbori u Nemačkoj su nikad neizvesniji. Prvi rezultati koji su objaljeni govore da socijaldemokrate SPD blago vode u odnosu na demohrišćane CDU. Značajni porat su doživeli Zeleni i liberali, dok levica i desnica su ostali prepolovljenih glasova. Socijaldemokrate i zeleni su dobili najviše glasova u Berlinu, gde će kanidat Zelenih najverovatnije postati gradonačelnik, dok je CDU doživela poraz i to najveći u posleratnoj Nemačkoj. Slična situacija je i u Bavarskoj, inače tradicionalnom uporištu demohrišćana gde su socijaldemokrate osvojile veliki broj glasova, a CDU smanjila broj glaova prvi put na najniži nivo od 1949. godine - objašnjava Mlakar.

Andrej Mlakar
Andrej Mlakar foto: Kurir

Da ironija bude veća glasači CDU otišli su prema SPD i Zelenima, kao i u manjem broju Liberalima FPD, kaže za KURIR TV Andrej Mlakar urednik rubrika Planeta.

02:16

JELENA MILIĆ O NEMAČKIM IZBORIMA: Vučić je napravio dobre odnose sa Lašetom, ali nema velike razlike, Srbija ne treba da brine

"Logično voleo bih da to bude Lašet i to nije nikkava tajna mi pripadamo istoj političkoj grupaciji. Ali koliko ova istraživanja pokazuju to je da će Olaf Šulc najverovatnije biti kancelar. Videćemo kako će sve to da se završi. Malo su krenuli da se vraćaju CDU i CSU bilo je 26,20 sada je 25,22 videćemo kako će da se završi. Prilično neizvesna trka. Mislim da su najmanje šanse za Zelene da imaju kancelara, ali zeleni u ovoj kombinaciji takzovanog "Semafor" koalicije mogu da dobiju mesto ministra spoljnih poslova, što je značajna stvar razum se za celu Evropu . Tako da, komplikovano je i dalje, a nikako ne isključujte mogućnost velike kolaicije, ali opet u zavisnosti od toga ko je prvi, a ko je drugi ko bi bio kancelar, a ko ministar spoljnih poslova, sada je pitanje da li će koalicija semafor imati 50 plus ili će im trbati linke kao četvrta, a linke je u spoljnoj politici veoma naklonjena Srbiji , tako da mnogo kombinacija ima", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Kurir TV.

01:05

PREDSEDNIK VUČIĆ ZA KURIR TV O IZBORIMA U NEMAČKOJ: Neizvesna trka, najmanje šansi imaju Zeleni

"Žao mi je što kancelarka Merkel odlazi. Mislim da to nije samo gubitak za region, već mislim da će to biti teško prevazići i u okviru Evrope i EU. Imati takvog lidera ne dešava se baš često. Što se nas tiče, nama je svojom ozbiljnošću i shvatanjem i zanjem o Balkanu mnogo pomogla da rešimo mnoga konfliktna pitanja i da imamo veću stabilnost. Da lakše i brže porovodimo naše reforme. Pružila je ogormnu podršku da nemački invesittori investiraju u Srbiju. Šta očekujem dalje. Nemam olčkivanja, to nije politika. To će odlučiti nemački narod. Moje je kao predsednica vlade da naši odnosi postanu sve bolji", rkela je za KURIR TV premijerka Ana Brnabić.

04:03

BRNABIĆ ZA KURIR TV O IZBORIMA U NEMAČKOJ: Moje je da dam sve od sebe da Srbija i Nemačka ostanu u dobrim odnosima

"Sada je znatno veča razlika. Čitav jedan procenat vode socijaldemokrate. Ono na šta bi se ja osvrnuo jeste jedan peh, koji se dogodio Arminu Lašetu baš na biračkom mestu gde je on ubacivao listić sa svojim glasom. Naime, pravila na izborima u Nemačkoj jasno govore kako listič mora biti presavijen glasački listić da bi bio važeći, što on nije učinio i presavio ga tako da kada ga je ubacivao u glasačku kutiju, tačno se videlo šta je obeležio, šta je bio njegov glas. Po tim striktnim pravilima to bi bio nevažeči glas, ali odgovor koji je stigao to je bio važeći glas. Da to ne utiče preterano na tajno glasanje, biranje. Ako u toj glasačkoj kutiji bude još jedan takav listić, onda bi njegov glas bio nevažeći", rekao je specijalni izveštač KURIR TV Luka Tešanović.

02:36

VODE SOCIJALDEMOKRATE! Kurir TV u Berlinu

"Izbori kao i savaki izbori nose neku dozu neizvesnosti. U Nemačkoj se situacija dosta promenila u poslednjih nekoliko meseci, tako da je došlo do velikog pretumbavanja na političkoj sceni. CDU odnosno hrišćansko demokratska unija Angele Merkel je za kratko vreme doživela pad. SPD doživela rast iz jedne situacije kad se činilo da propdaju i da su izvukli deblji kraj iz koalicije sa Merkelovom, zahvaljujući dobrom kandidatu. Jendostranačka vlada neće biti formirana. Generalno u ovom trenutku nije izvesno kakve će te koalicije biti", izjavio je za Kurir TV predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

02:30

DAČIĆ O ZNAČAJU IZBORA U NEMAČKOJ: Ne postoji negativan stav prema Srbiji i evrointegracijama

"Razlika je još veća od privh projekcija rezultata. Posle 16 godina Angela neće biti kancelarka Nemačke.", javio je specijalni izveštač KURIR TV Luka Tešanović

02:30

ISTORIJSKI IZBORI: Angela Merkel kao primer moćne žene u politici

STOJANOVIĆ O POLITIČKOJ KOALICIJI U NEMAČKOJ I MOGUĆEM SCENARIJU: Svi flertuju, sutra zaseda rukovodstvo

02:24

STOJANOVIĆ O POLITIČKOJ KOALICIJI U NEMAČKOJ I MOGUĆEM SCENARIJU: Svi flertuju, sutra zaseda rukovodstvo

SUZANA GRUBEJŠIĆ: O Izbornom sistemu u Nemačkoj

00:59

SUZANA GRUBEJŠIĆ: Izborni sistem u Nemačkoj

01:22

MILIVOJEVIĆ O NEMAČKIM IZBORIMA: Moguće je da stranka Merkelove izgubi

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track