PUTIN OPLEO PO AMERIKANCIMA: Kritikujete nas za vežbu ZAPAD 2021, a šta vaši vojnici rade hiljadama kilometara od kuće!
Foto: Shuterstock, Profimedia

oTVORILI STE PANDORINU KUTIJU

PUTIN OPLEO PO AMERIKANCIMA: Kritikujete nas za vežbu ZAPAD 2021, a šta vaši vojnici rade hiljadama kilometara od kuće!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je SAD da su povlačenjem iz antibalističkog sporazuma ABM iz koga se Vašington povukao još 2002. godine otvorio pandorinu kutiju u globalnoj trci naoružanja.

Putin je dodao da SAD iako su se u poečtku pretvarale da ih nije briga za rusko hipersonično oružje, one sad izražavaju zabrinutost zbog tog potencijala.

"Spremni smo da razgovaramo sa NATO paktom. Što se tiče vojnika na našoj teritoriji, izveli smo veliku vojnu vežbu "Zapad 2021". Naše američke kolege učestvuju u vežbama koje su slične, ali hiljadama kilometara od njihove nacionalne teritorije", rekao je Putin govoreći u sredu na forumu Nedelja ruske energije, kada je upitan da prokomentariše "deficit poverenje" koji se razvio u rusko-evropskim odnosima.

Optužujući Vašington da "podriva sve sporazume koje smo postigli u prošlosti", Putin je istakao da nije ruska strana ta koja se povukla iz ABM, napustila Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa ili odustala od Ugovora o otvorenom nebu. "To su učinili naše američke kolege. Ali oni jednostavno prebacuju krivicu na druge".

Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Ugovora o protivbalističkim raketama sa Rusijom 2002. godine, što je navelo Moskvu da skine prašinu sa planova iz sovjetske ere o stvaranju tehnologije hipersoničnog naoružanja. Rusija je 2017. godine predstavila nekoliko novih hipersoničnih tehnologija i rekla da očekuje da će ovo oružje pomoći u garantovanju globalne strateške stabilnosti. Kurir.rs/ Sputnik interantional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track