Najnovije vesti

BRITANSKA NAUČNICA UPOZORAVA NA SLEDEĆU PANDEMIJU: Ovaj virus ubija polovinu zaraženih, novi slučajevi potvrđeni u Indiji VIDEO
Foto: Profimedia

opasno

BRITANSKA NAUČNICA UPOZORAVA NA SLEDEĆU PANDEMIJU: Ovaj virus ubija polovinu zaraženih, novi slučajevi potvrđeni u Indiji VIDEO

Planeta

Virus nipa, koji ubija najmanje polovinu zaraženih, mogao bi izazvati jednu od sljedećih pandemija, upozorila je ugledna britanska naučnica Sara Gilbert, koja je bila uključena u stvaranje vakcine protiv koronavirusa AstraZeneke.

Rekla je da ne postoji vakcina protiv ovog virusa koji, između ostalih simptoma, izaziva oticanje mozga, piše britanski San, prenosi Dnevnik.hr.

To je virus koji može izazvati groznicu, glavobolju, otežano disanje, a među ozbiljnim simptomima su oticanje mozga i koma.

"Svi znaju kako se SARS-CoV-2 proširio po celom svetu. Mutirao je, evoluirao i završili smo sa delta varijantom koja je veoma prenosiva. Ako dobijemo delta varijantu virusa nipah, onda odjednom imamo visoko prenosiv virus sa 50 odsto smrtnosti - istakla je Gilbertova.

Na književnom festivalu u Čeltenhamu, Gilbertova je rekla da se njen tim već bori za prikupljanje novca za razvoj vakcina protiv već poznatih bolesti, a kamoli onih koje će se tek pojaviti.

Pre rada na vakcini AstraZeneka prošle godine, Gilbertova je radila na vakcinama protiv virusa nipa, lasa groznice i MERS -a.

"U pandemiji smo naučili da možemo brže, možemo bolje. Želimo da primenimo te lekcije, ali su nam potrebni resursi. Potrebne su nam zalihe vakcine protiv patogena za koju već znamo, jer kako će izgledati ako odjednom dođe do velike epidemije nipahe koja se počela širiti svetom? Godinama smo znali za opasnost, a vakcinu smo počeli da pravimo pre pet godina. Ali to još nismo uradili, nije završeno", rekla je naučninica.

Da je opasnost od ovog virusa ozbiljna dokazuje činjenica da je, nakon izbijanja infekcije u Indiji 2018. godine, Svetska zdravstvena organizacija stavila nipa na vrh liste virusa koji bi mogli izazvati buduće epidemije. I ovog septembra, slučaj je potvrđen u indijskoj državi Kerala kada je 12-godišnji dečak umro od nipe.

Virus se na ljude prenosi sa životinja, a u prošlosti se sumnjalo da ga prenose svinje zaražene voćem koje je imalo tragove sline ili urina zaraženih slepih miševa. Najveći rizik od izbijanja epidemije postoji u zemljama kao što su Kambodža, Indonezija, Madagaskar, Filipini i Tajland u kojima žive slepi miševi.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja