AMERI TESTIRALI BOMBU OD KOJE NEMA BEŽANJA: Oružje je smrt za bunkere, cilj verovatno ove dve zemlje VIDEO
Ilustracija, Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

inovacija

AMERI TESTIRALI BOMBU OD KOJE NEMA BEŽANJA: Oružje je smrt za bunkere, cilj verovatno ove dve zemlje VIDEO

Planeta -

Bomba GBU-72 je napravljena od mešavine delova drugih bombi i koristi manji repni komplet, ali ne žrtvuje performanse. Možda je projektovana imajući na umu iranske ili severnokorejske podzemne nuklearne objekte.

Bomba

Tokom nedavnog testa u vazduhoplovnoj bazi Eglin na Floridi, F-15E je bacio novu bombu. Napredni 5K penetrator GBU-72, dizajniran za probijanje duboko zakopanih bunkera i drugih ojačanih konstrukcija, pao je na zemlju sa skoro 12.000 metara, prodro u zemlju i eksplodirao.

GBU-72: Bomba je bačena

„Otpuštanje bombe od 2 tone označilo je kraj testne serije koju je planirala 780. testna eskadrila, a izvela je 40. eskadrila za ispitivanje “, navodi se u saopštenju vazduhoplovstva na nedavnom testu, objašnjavajući svrhu testa letenja uživo.

"Ciljevi eskadrile su bili da pokažu da se oružje može bezbedno baciti iz aviona i potvrditi modifikovani rep od 2.000 funti sa direktnim napadom, kao i sposobnost kompleta da kontroliše i upravlja oružjem od 2.200 kg."

Letni testovi sastojali su se od tri leta, tri pada i tri kopnena testa, u kojima je bomba eksplodirala u posebno izgrađenoj areni za bombe koja meri snagu eksplozije, radijus i druge podatke.

Vazdušne snage su razvile GBU-72 primenom simulacionog procesa i tehnika modeliranja pre nego što su zaista izgradile oružje, što je pristup dizajna za koji su vazdušne snage nagovestile da će biti od pomoći u budućnosti.

Oružje od 2.200 kg logistički je fleksibilno i može se primeniti na velikim konvencionalnim strateškim bombarderima poput B-52 vazdušnih snaga, prikrivenim platformama poput B-2 Spirit (i verovatno budući naslednik Spirit-a, B-21 Raider), ili mnogo manjim borbeni avioni poput F-15 koji su korišćeni u najnovijem testu.

Šta je sledeće

Menadžer programa GBU-72 za koji se očekuje da će novbomba za bunkere biti mnogo smrtonosniji od starije municije poput GBU-28, takođe i prodor u teške mete razvijen da popuni prazninu u sposobnostima u periodu do Pustinjske oluje za samo dve nedelje.

Jedna potencijalna primena za GBU-72 bila bi protiv podzemnih komandnih i kontrolnih objekata-ili nuklearnih lokacija. S obzirom na mogućnosti prodora bombe, severnokorejski i iranski nuklearni objekti mogli bi biti scenario u kojem bi GBU-72 mogao da briljira.

Kurir.rs/19fortifajv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track