Najnovije vesti

PROCURIO TAJNI SPISAK: Ne da nije nula zaraženih nego je čak 25.000 mrtvih od korone?
Foto: Michael Runkel / robertharding / Profimedia

turkmenistan

PROCURIO TAJNI SPISAK: Ne da nije nula zaraženih nego je čak 25.000 mrtvih od korone?

Planeta

Turkmenistan, čiji autoritarni vođa tvrdi da ova država nije registrovala nijedan slučaj kovida 19, tajno beleži oko 25.000 smrti povezanih s tom bolešću.

Na listi su pobrojani slučajevi od početka pandemije tokom dve godine.

Izvor iz zdravstvenog sistema Turkmenistana rekao je za Turkmenistanski servis Radija slobodna Evropa: "Iako broj smrtnih slučajeva od (koronavirusa) nije objavljen, o tome se svakodnevno izvještava Ministarstvo zdravlja iz pokrajina".

Turkmenistan, bivša sovjetska republika u kojoj živi gotovo šest miliona ljudi, jedna je od najmanje pet zemalja koje nisu prijavile nijedan slučaj koronavirusa, prema pregledu podataka koje su prikupili Univerzitet Džon Hopkins i Svetska zdravstvena organizacija.

Tri države koje nisu prijavile podatke su izolovana ostrva na Pacifiku i Severna Koreja, strogo kontrolisana, zatvorena država.

Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, koji vlada od 2006. godine, odbacio je izveštaje o kovidu 19 u zemlji kao "lažne" i rekao tokom obraćanja u Ujedinjenim nacijama u septembru da odgovor na pandemiju ne treba "politizovati".

Kurir.rs/RSE

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja