AMERIČKI RAZARAČ POKUŠAO DA UPLOVI U RUSKE VODE: Admiral Tribuc ga SPREČIO u nameri! Pacifička flota objavila snimak VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Provokacija ili incident

AMERIČKI RAZARAČ POKUŠAO DA UPLOVI U RUSKE VODE: Admiral Tribuc ga SPREČIO u nameri! Pacifička flota objavila snimak VIDEO

Planeta -

Ruski razarač "Admiral Tribuc" projekat 1155 klase Udaloj namenjen za protivpodmorničku borbu danas je sprečio američki razarač klase Arli Burk da povredi morsku granicu Rusije na Pacifiku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je saopštilo ovo ministarstvo inicdent se dogodio danas popodne oko 17 časova po lokalnom vremenu kada se razrač USS „Chafee (DDG 90)", koji pripada klasi Arli Burk približio teritorijalnim vodama Rusije na Dalekom istoku i pokušao da uđe u teritorijalne vode Rusije.

brod, Helikopter
foto: Printscreen/Twitter

Prema ruskom saopštenju brod Pacifičke flote "Admiral Tribuc" sistemom veza prvo je u skladu sa procedurama i međunarodnim pravom najpre upozorio posadu američkog broda, da se nalazi blizu teritorijalnih granica Rusije, kao i da je zona zatvorena za pomorski saobraćaj, jer su u toku zajedničke kineskor ruske pomorska vežba "Pomorska saradnja 2021", koja se održava od 14 do 17. oktobra.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak broda, na kome se vidi i helikopter MH-60 kako se priprema za poletanja na heliodromu na krmi broda.

brod, Helikopter
foto: Printscreen/Twitter

"Kada se posada američkog razarača uverila u odlučnost posade ruskog broda da spreči narušavanje državne granice, USS „Chafee (DDG 90)" je promenio pravac i u 17.50 časova se udaljio, dok je brod "Admiral Tribunec'" bio udaljen manje od 60 metara. Postupci posade razarača USS "Chafee" američke Ratne mornarice predstavljaju grubo kršenje međunarodnih propisa za sprečavanje sudara brodova na moru i rusko-američkog međuvladinog sporazuma o sprečavanju incidenata na otvorenom moru i u vazdušnom prostoru iznad njega iz 1972. godine“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske federacije.

Podaci o brodovima

Razarač Admiral Tributs počeo je da se gradi je 19.aprila 1980. godine, a porinut je 26. marta 1983. U operativnoj upotrebi se nalazi od 30. decembra 1985. godine. Brod je bio teško oštećen u požaru 1991. ali je modernizovan i vraćen u operativnu upotrebu. U Pacifičkoj floti se nalazi od 2021.

USS Chafee (DDG-90) je američki razarač klase Arli Burk, koji je dobio ime po senatoru Dćžon Lesteru Hjubert Čafiju, marincu i veteranu bitke za Gvadakana. Izgradnja broda počela je 2001, a porinut je 2. novambra 2002. godine. U operativnoj upotrebi se nalazi od 18. oktobra 2003. Brod se nalazi u sastavu 7. Pacifičke flote.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track