MAMUTSKI VELIKI BUCANJ PRAISTORIJSKOG IZGLEDA ZAPANJIO RIBARE: Nisu mogli da veruju šta se zaplelo u njihove mreže! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / The Reuters

neverovatan ulov u španiji

MAMUTSKI VELIKI BUCANJ PRAISTORIJSKOG IZGLEDA ZAPANJIO RIBARE: Nisu mogli da veruju šta se zaplelo u njihove mreže! VIDEO

Planeta -

Morski biolog Enrike Ostale nije mogao da veruje svojim očima kad je ranije ovog meseca ugledao ogromnog veligog bucnja - ribu zapletenu u mreže broda za lov na tune kod mediteranske obale Seute.

Mamutski veliki bucanj (riba sunce), vrsta koja se klasifikuje kao ugrožena i ne jede se u Evropi, bila je duga 3,2 metra i široka 2,9 metara, rekao je Enrike

Ovaj nesvakidašnji ulov koji je Enrike pozvan da oceni, bio je rekordan za ovo područje.

"Pokušali smo da ga stavimo na vagu od 1.000 kg, ali bila je preteška" rekao ej Enrike koji vodi Laboratoriju za biologiju mora Univerziteta u Sevilji u španskoj enklavi Ceuta na severu obale Afrike.

"Na osnovu veličine i poređenja sa drugim ulovima, zaključili smo da je bila teška oko 2 tone", rekao je.

veliki bucanj, ulov, riba
foto: Youtube prtscr / The Reuters

Riba je prvo izolovana u podvodnoj komori pričvršćenoj za čamac pre nego što je podignuta na kran pomoću dizalice, gde je ostala nekoliko minuta dok su Enrike i njegove kolege biolozi uzimali mere, fotografisali je i uzeli uzorke DNK.

Sa tamno sivom kožom, zaobljenim žlebovima na bokovima i velikom glavom praistorijskog izgleda, ovaj primerak je verovatno bio mola alekandrini, jedna podvrsta velikog bucnja, koja ima izrazito bodljikavo i šičjasto zadnje peraje.

"Bio sam zapanjen. Čitali smo o takvim primercima... ali nikada nismo mislili da ćemo se jednog dana zaista sresti uživo sa njim", rekao je Enrike.

"Ali bilo je i stresno: nalazite se na brodu usred dubine, postoji kran koji pomera ogromnu težinu, živa životinja. Nismo mogli da izgubimo ni trenutak i morali smo da pazimo na eventualnu nesreću."

Ipak, ova džinovska riba je brzo vraćen au vodu, na opšte olakšanje ribara i naučnika na brodu, koji su posmatrali kako je stvorenje nestaje u dubinu od 700 metara svog doma.

Kurir.rs / The Reuters, Foto: Youtube prtscr / The Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track