Najnovije vesti

KINESKO ORUŽJE PREPALO AMERIKANCE: Peking testirao hipersoničnu raketu u orbiti, Pentagon u čudu
Foto: Handout / AFP / Profimedia

nisu ovo očekivali

KINESKO ORUŽJE PREPALO AMERIKANCE: Peking testirao hipersoničnu raketu u orbiti, Pentagon u čudu

Planeta

Kina je testirala nove svemirske sposobnosti sa hipersoničkom raketom u orbiti.

Kako prenosi britanski Fajnenšl tajms, pozivajući se na više izvora upoznatih sa tom probom, Peking je u avgustu lansirao raketu sa nuklearnim kapacitetom koja je u niskoj orbiti napravila krug oko Zemlje pre nego što se spustila ka svom cilju.

Raketa je promašila cilj za više od 32 kilometra, navela su tri izvora.

Prema izvorima lista, hipersonični uređaj je prenela raketa Long Marč, čije lansiranje se obično objavljuje, dok je ovaj test u avgustu čuvan kao tajna.

Napredak Kine u hipersoničkom oružju iznenadio je američke obaveštajne službe, navodi se u članku.

Pored Pekinga, SAD, Rusija i najmanje još pet zemalja radi na hipersoničnoj tehnologiji. Test je pokazao da je Kina postigla zapanjujući napredak u hipersoničnom oružju i da je ono daleko napredniji nego što su američki obaveštajci smatrali.

Hipersonične rakete, kao i tradicionalne balističke rakete koje mogu da prenose nuklearno oružje, mogu da lete brzinom pet puta većom od brzine zvuka.

Balističke rakete lete visoko u svemiru i naprave luk da stignu na cilj dok hipersonične rakete imaju nisku putanju u atmosferi i potencijalno stižu brže do svog cilja.

Pored toga hipersoničnom raketom se lako manervriše, što znači da je teže da se prati i da se presretne.

Zemlje kao što su SAD razvile su sisteme za odbranu protiv krstarećih i balističkih raketa ali nije poznat kapacitet za praćenje i rušenje hipersoničnih raketa.

Kina je razvila tu tehnologiju ofanzivnog tipa, smatrajući to važnim da bi se borila protiv američkih napredaka u hipersoničnoj i drugim tehnologijama, navodi se u nedavnom izvešatju Službe za istraživanje američkog Kongresa.

Ova proba sprovedena je u vreme kada su porasle američko-kineske tenzije i Peking jača vojne aktivnosti blizu Tajvana, autonomnog ostrva koje smatra svojom provincijom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track