Najnovije vesti

TAJNA OPERACIJA CIA PETAR PAN Kako su roditelji zbog jedne laži sa ostrva za tri godine u SAD poslali 14.000 dece!
Foto: Shutterstock, Profimedia

Namerno izazvana glasina

TAJNA OPERACIJA CIA PETAR PAN Kako su roditelji zbog jedne laži sa ostrva za tri godine u SAD poslali 14.000 dece!

Planeta

Jedna od najvećih akcija koja je izazvala u Hladnom ratu toliko srdžbe je bila tajna operacija pod nazivom "Petar Pan", koju su zajedno pune tri godine od 1960. do 1962. izvodile CIA i Katolička crkva .

Naime, američka obaveštajna agencija CIA i katolički sveštenici decembra 1960. godine počeli su među kubanskom emeigracijom, koja se tek uspostavljala u Majamiju da širi glasine da kubanska vlada planira da Kubancima oduzima njihovu decu i da ih šalje na ideološko prevaspitavanje u Sovjetski Savez.

Čak se pojavio i tekst navodnog zakona, sa kojim kubanska država preuzima brigu nad svom decom koja su rođena na Kubi. U višoj i srednjoj klasi iznenada počela je da se širi panika , iseljenici su počeli da pismima i telefonom obaveštavaju svoje rođake, koji su ostali na ostrvu, šta se sprema i slali im navodni nacrt zakona. Mnogi roditelji u strahu da je to zaista istina odlučili su da pošalju svoju decu u Sjedinjene Države, gde su trebale da ih prihvate kubanske porodice.

Havana, Kuba, Fidel Kastro, CIA
foto: Profimedia

U potpuno usklađenoj akciji kancelarija za doseljenike detljano je spremila papire za usvajanje te dece. Ukupno na taj način u SAD pristiglo je 14.000 dece , stare od šest do šesnaest godina, dokle se oktobra 1962. godine zbog kubanske krize nisu prekinuo kaanal slanja dece u SAD.

Međutim, ta deca nisu završila kao što je bilo obećano u porodicama kubanskih doseljenika, koji su pobegli pred Kastrom, nego najveći broj završio je po sirotištima katoličke crkve i siromašnim meksičkim porodicama, koji su tu decu prihvatili samo zbog novca. Mnogo od te kubanske dece sovje prave roditelje više nikada nisu videle.

To je bio trenutka kada su SAD bile neobično velikodušne za nove doseljenike sa Kube, za koje nisu važile nikakve kvote, vize i koji su po dolasku na tlo SAD dobijali status legalnih doseljenika.

Tu praksu kasnije su pod vladavinom predsednika Lindona Džonsona naveli kao "Cuban Adjzustment Act". U poređenju sa njim ilegalne doseljenike na meksičko-severnoameričkoj granici granična policija tretira kao kriminalce ili ih paravjne milicije upucaju, ali u slučaju Kube takav slučaj nije bio jer se preko masovne migracije želelo da se destabilizuje Fidel Kastro.

Ovkva praska nastavljena je i unarednim decenijama skoro sve do smrti kubanskog lidera Fidela Kastra.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track