DOTRAJALE ZGRADE, BOLEST I NEMAŠTINA Ovo je jedan od poslednjih geta u Evropi, a plaše ga se i vozači autobusa FOTO
Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

posetio ga je i papa franja

DOTRAJALE ZGRADE, BOLEST I NEMAŠTINA Ovo je jedan od poslednjih geta u Evropi, a plaše ga se i vozači autobusa FOTO

Planeta -

U vazduhu se oseća oštar miris, miris opranog veša i smrad kanalizacije. Posteljina tužno visi sa balkona zgrada, pravi sovjetski barovi iz 1970 -ih, od tada nikada renovirani. Dotrajale zgrade, bez tekuće vode, i iz kojih izlaze kablovi da bi se ilegalno priključili na električnu energiju nekadašnjejavne rasvete. Ovo je izgled okruga Lunik IX na periferiji Košica (istočna Slovačka), najvećeg romskog geta u ovoj centralnoevropskoj zemlji gde stopa nezaposlenosti prelazi 90 odsto.

U ovaj okrug je došao papa Franja u utorak, 14. septembra.

0632120968, Slovačka, geto
foto: Handout / AFP / Profimedia

Lunik, naseljen pored smetlišta, danas se smatra jednom od najvećih zajednica Roma u Slovačkoj, piše Paudal.

Jedina oaza u ovom mestu, koje trenutno ima oko 4.000 stanovnika, je parohija kojom upravljaju salezijanci, okružena visokim kapijskim vratima, na koja mladić kreće da se popne pre nego što mu sveštenik kaže da to ne radi.

Ovde moramo sve da zaključavamo, kaže otac Marijan Peciar, koji se pridružio zajednici od četvoro religioznih lica početkom septembra.

-Velika razlika između nas i drugih organizacija koje ovde rade je to što smo stalno tu, kaže on.

0630916256, geto, Slovačka
foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

-Meštani znaju da smo ovde samo zbog njih, i imamo veliko poverenje u ovo, dodaje.

Majke sa 15, bake sa 30

Salezijanci su došli u Lunik IX u leto 2008. godine u dogovoru sa eparhijom čiji sveštenici više nisu mogli da obavljaju svoju službu u komšiluku, provodeći tamo samo nekoliko sati mesečno.

Poreklom iz samih Košica, otac Peter Bešeni je bio odgovoran za otvaranje ove zajednice, misije kojoj se posvetio ''iz poslušnosti, a ne po izboru''.

0630916253, Slovačka
foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

-Ovo iskustvo sa siromašnima od tada me je navelo da doživim velike promene, jer sam shvatio važnost preusmeravanja na nekoliko stvari koje nas čine zaista srećnim, rekao je on.

Ako salezijanci sebe ne vide kao ''socijalne radnike'' i njihova ''glavna misija je da vode do Hrista“, kaže pretpostavljeni u zajednici, oni ipak nude konkretne usluge stanovnicima u tom kraju.

-Od našeg dolaska pomogli smo mnogim ljudima da napuste Lunik IX i grade bolji život na drugom mestu, kaže otac Bešeni.

-Naša misija je neprestano ponovno pokretanje. Takođe radimo i sa mlađima, stanovnici su otvoreni za život sa mnogo dece, ali često nemaju snage da ih obrazuju. U Luniku žene su majke već sa 15 i bake sa 30.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track