TALIBANI KRPE ONO ŠTO SU AMERIKANCI NAVODNO UNIŠTILI: Rešili da naprave svoju flotu ratnog vazduhoplovstva! Evo čime raspolažu!
Foto: Twitter video prtscr / Al Jazeera English

ambiciozno

TALIBANI KRPE ONO ŠTO SU AMERIKANCI NAVODNO UNIŠTILI: Rešili da naprave svoju flotu ratnog vazduhoplovstva! Evo čime raspolažu!

Planeta -

Dok glad preti Avganistanu a strane sile na klackalici odlučuju o budućem odnosu prema novim vlastima u zemlji, talibani su rešili da naprave svoju flotu ratnog vazduhoplovstva.

Tako tim talibanskih stručnjaka već radi na obnovi uništene opreme koju su za sobom ostavili Amerikanci u haotičnom povlačenju iz Avganistana.

Jednom takvom hangaru u kojem se već punom parom radi na tome imali su pristup novinari Al Džazire koji navode da su talibani već uposlili grupu inženjera, tehničara i stručnjaka za vazduhoplovstvo.

Na aerodromu se mogu videti redovi napuštenih i oštećenih helikoptera.

"Ako uđete u one helikoptere koji su spolja neoštećeni, u kabini za pilote nećete naći ništa osim pukotina stakla i uništene opreme", kazao je Osama bin Džavid iz Al Džazire.

talibani, Avganistan
foto: Twitter video prtscr / Al Jazeera English

Inženjeri navode da su već osposobili nekoliko desetina helikoptera. Talibani u svom posedu imaju više desetina letelica, više stotina oklopnih vozila i na desetine hiljada pušaka.

talibani, Avganistan
foto: Twitter video prtscr / Al Jazeera English

Tako je do pre samo nekoliko meseci major Farid Ahmad ciljao talibanske ciljeve a sada je deo elitnog tima ovih vazduhoplovnih snaga.

"Kada je Islamski emirat Avganistana ušao u Kabul, garantovali su generalnu amnestiju, siguran sam da će stajati iza svojih reči. Meni nije važno ko vodi zemlju, naša dužnost je da štitimo granice, imovinu i izvore Avganistana" rekao je.

Analitičari navode da talibani imaju vojni arsenal sličan onome koji imaju neke države centralne Azije, ali da upitno hoće li moći da ga održavaju.

"Što su stvari komplikovanije, to ih je teže održavati, tako da nije pravo pitanje hoće li talibani moći jednom ili više puta da polete u vazduh ovim letelicama, već koliko će dugo moći da održavaju taj sistem bez potrebnog znanja i iskustva", kazao je Džonotan Šroden iz CNA.

Kurir.rs / Al Jazeera, Foto: Twitter video prtscr / Al Jazeera English

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track