DŽINOVSKA GLAVA ŽENE GLEDA U NJUJORK I PRSTOM PREKO USTA ZOVE NA TIŠINU: Evo šta poručuje statua visoka 72 metra! VIDEO, FOTO
Foto: Profimedia / ANGELA WEISS / AFP

delo španskog umetnika

DŽINOVSKA GLAVA ŽENE GLEDA U NJUJORK I PRSTOM PREKO USTA ZOVE NA TIŠINU: Evo šta poručuje statua visoka 72 metra! VIDEO, FOTO

Planeta -

Gigantska skulptura ženske glave visine 72 metra na obali u Nju Džersiju, koja izgleda kao da svojim bučnim njujorškim susedima govori da „ćute“, podelila je mišljenje među lokalnim stanovništvom.

Umetnik iz Barselone Žaume Plensa (66) insistira da poruka nije namenjena „glasnim“ Njujorčanima, već je namenjena svima „da ćute ... da slušaju duboku buku vode koja razgovara sa nama“.

"Voda, kada se kreće, proizvodi poseban zvuk, veoma poseban", rekao je za NJ.com u nedavnom intervjuu.

Njujork, Žauma Plensa, statua
foto: Profimedia / ANGELA WEISS / AFP

Snežno bela glava baca širok pogled na reku ispred šume visokih zgrada na obali Njuporta koja se brzo razvija. Stoji direktno preko puta Grinvič Vilidža i oko 6,5 kilometara uzvodno od Kipa slobode, poznatijeg čuvara luke.

Nedavno, pre nekoliko dana ujutru, kada je Plensa prvi put video svoje delo potpuno sklopljeno, njegov poziv na tišinu nadmetao se sa brujanjem dizel motora sa obližnjeg železničkog terminala, nadvikivanjem helikoptera iznad glave i plačem i smehom dece koja su se vozila u kolicima duž šetališta.

Ali to nisu vrste "buke" za koje Plensa kaže da njegovo delo cilja.

"Govorim o buci informacija i poruka koje nam šalju", rekao je on u njujorškoj Galerie Lelong Co, gde će 29. oktobra biti otvorena izložba novih radova.

Kurir.rs / Daily Mail, Foto: Profimedia / ANGELA WEISS / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track