POSLEDNJI SATI GADAFIJEVOG ŽIVOTA Mučili ga, silovali i mrtvog razvlačili po Sirtu UZNEMIRUJUĆI VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube/CNN, Profimedia

10 godina od smrti lidera libije

POSLEDNJI SATI GADAFIJEVOG ŽIVOTA Mučili ga, silovali i mrtvog razvlačili po Sirtu UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Planeta -

Na današnji dan pre 10 godina 20 ubijen je bivši libijski vođa Muamer el Gadafi, punim imenom Muamer Muhamed Abu Minijar el Gadafi, brutalno je ubijen u okolini rodnog grada Sirta.

Naime Gadafije je sa kolonom pikapova i tereneca krenuo iz Sirta prema unutrašnjosti zemlje, ali su britanski i francuski obaveštajci koji su tragali za libijskim vođom uočili konvoj i u pomoć pozvali francuske lovce miraž koji su patrolirali nebom Libije u okviru NATO misije.

Tri miraža izvršili su napad na kolonu koja je zbrisana. Pobunjenička rulja koja je zauzela Sirt likvidirala je sve preživele i ranjene iz te kolone, a Gadafi je uhvaćen ranjen dok se skrivao u betonskoj cevi ispod puta.

Rulja koja ga je izvukla ranjenog ga je pretukla i brutalno silovala, a zatim ubila.

Tada je nestao i njegov zlatni pištolj kome se gubi svaki trag i za kojim se i danas traga.

Posle potvrde da je Gadafi ubijen i prikazan kako mrtav leži nekolicina sada već bivših lidera EU i savetnika mogla je da odahne i mirno zaspi.

Fotografije i snimci krvavog Gadafija napravljene mobilnim telefonom su uskoro obišle svet. Njegovo telo je prebačeno u Misratu.

Pobunjenici nisu štedeli Gadafija. Iživljavali su se nad njim, a jedan od njih ga je silovao bajonetom, a drugi su ga tukli i šutirali.

Kada je stavljen u ambulantna kola telo mu je već bilo izmučeno, pa ostaje nejasno da li je preminuo od nasilja, rana ili zato što je kasnije upucan.

0133612811, Gadafi
foto: Christian Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia

U poslepodnevnim satima je saopšteno da je ubijen i njegov sin Motasim dok je drugi sin Saif u bekstvu. Libijci širom zemlje su vest o smrti šezdesetgodišnjeg bivšeg lidera, koji je vladao od vojnog puča 1969. godine do početka revolucije u februaru 2011. godine, proslavili pesmom, plesom i pucanjem iz vatrenog oružja na ulicama mnogih gradova.

Priča o milionskim iznosima za izbore i finansiranju dugova pala je u zaborav.

Libija je potonula u haos sa dve vlade gomilom milicije i kalifatom islamske države.

0004230409, Gadafi
foto: Penny Tweedie / Alamy / Profimedia

OD SIROMAŠNE ZEMLJE DO LIDERA

Tokom 42 godine svoje vladavine Moamer Gadafi je uspeo uz pomoć eksploatacije nafte da uzdigne zaostalu pustinjsku Libiju u državu s najbogatijim stanovništvom arapskog Bliskog istoka, odnosno Severne Afrike.

Pokrenuti su brojni društveni programi u različitim sferama - obrazovanju, javnim radovima, zdravstvu i slično.

Životni standard Libijaca se poboljšao, od jedne od najsiromašnijih zemalja u Africi pretvorili su se u regionalnog lidera.

Prema izveštaju UN iz 2010. godine, Libija je bila visokorazvijena zemlja Bliskog istoka i Severne Afrike, nivo pismenosti je bio 88,4 odsto, prosečni životni vek 74,5 godina, postojala je jednakost među polovima itd.

VRAĆANJE UNAZAD

Deset godina nakon što je Gadafi zarobljen i likvidiran, Libija je i dalje nestabilna pri čemu političke i vojne rivalske snage sabotiraju održivu državu i bore se protiv džihadista, a stanovnici kažu da su iscrpljeni nestašicama struje, rastom cena i nedostatkom novca, dok se sukobljene vlasti i milicije bore za kontrolu nad rasparčanom zemljom bogatom naftom.

Kurir.rs/Č.N./A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja